Za ubistvo u planinarskom domu kod Zenice 9 godina zatvora

GS
Za ubistvo u planinarskom domu kod Zenice 9 godina zatvora

ZENICA - Kantonalni sud u Zenici donio je prvostepenu presudu kojom je Almin Kolić osuđen na devet godina zatvora zbog ubistva Redžiba Kolića koje se dogodilo u Planinarskom domu „Čolan“ kod Zenice.

U presudi se navodi da je 10. januara prošle godine oko 18.30 časova na području Zenice u mjestu Čolan, u istoimenom planinarskom domu, u kojem su se nalazili K. R, K. Dž, K. S. i Đ. Đ, gdje su zajedno konzumirali alkoholna pića, nakon verbalnog konflikta i ranijih nesuglasica došlo do fizičkog sukoba Almina i Redžiba Kolića, javio je Kliks.

Redžib je tom prilikom zadao Alminu udarac otvorenom pesnicom u predjelu lica i udarac otvorenom konzervom u predjelu glave, nakon čega je on, u namjeri da Redžiba liši života nožem sa drvenom drškom ukupne dužine oko 31 cm i dužine oštrice 17,5 cm zadao ubod u predjelu desne strane grudnog koša „iako je bio svjestan da zadavanjem takvog uboda nožem u predjelu grudnog koša gdje se nalaze vitalni organi, istog može usmrtiti, što je i htio“.

-Redžibu je Almin Kolić nanio povrede u vidu ubodne rane u predjelu desne prednje bočne strane trupa sa prodornim kanalom kroz sedmo rebro, sedmi međurebarni prostor, osmo rebro i osmi međurebarni prostor, pa dalje kroz dijafragmu i trbušnu šupljinu i tkivo desnog režnja jetre, te je kod istog usljed unutrašnjeg iskrvarenja iz velikih krvnih sudova jetre koji su presječeni duž kanala probodine kroz jetru, na putu za bolnicu nastupila smrt - navodi se u presudi Kantonalnog suda u Zenici.

Članovi porodice Kolić naveli su nako ubistva da je Almin  inače bio prijeke naravi i sklon incidentima. Odrastao je u mjestu Brezičani nadomak Zenice i od malena se bavio uzgojem bikova.

Ubijeni Redžib mu je stric, a kako su ranije pisali mediji u FBIH  bili su u konfliktu koji je trajao više mjeseci upravo zbog Planinarskog doma „Čolan“.

Kako je „Dnevnom avaz“  nakon ubistva rekao Kenan Kolić, sin ubijenog Redžiba tri sedmice prije ubistva, Almin je zapalio taj objekt u kojem su se okupljali lovci.

Radžib je taj objekt nakon požara ponovo osposobio za upotrebu, ali je Almin iznova prijetio paljevinom. Sukob je eskalirao 10. januara.

Redžib je prema izjavama očevidaca udario Almina jer mu je prijetio i psovao. Nakon toga je ovaj potegao mesarski nož te ga je ubo u momentu kada je ulazio u vozilo. Redžib je iskrvario na licu mjesta, a po dolasku u Hitnu pomoć ljekari nisu ništa mogli učiniti da mu spasu život. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana