Ukinut pritvor osumnjičenom za šverc droge vrijedne 300.000 KM

Srna
Foto: arhiva

SARAJEVO- Sud BiH ukinuo je pritvor i odredio mjere zabrane Davudu Šabiću, osumnjičenom za trgovinu drogom, čija je ulična vrijednost veća od 300.000 KM. Šabića su 14. februara uhapsili pripadnici Federalne uprave policije zbog sumnje da je švercao narkotike, odnosno da je drogu transportovao iz EU u BiH s ciljem distribucije na ilegalnom tržištu.

Njemu je Sud BiH zabranio napuštanje boravišta, kretanje mu se ograničava isključivo na dom, a provjeru poštovanja ove mjere jednom dnevno nasumično vršiće ovlaštena službena lica.

Nadležna Policijska stanica Visoko obavezna je hitno, pismenim putem, obavijestiti Sud BiH u slučaju da osumnjičeni ne poštuje mjeru. Mjesto boravišta osumnjičeni ne smije napuštati bez prethodnog odobrenja Suda, osim da bi se pojavio u ovoj krivičnopravnoj stvari po pozivu Suda ili Tužilaštva BiH.

Šabiću je izrečena i zabrana putovanja, te mu se privremeno oduzima važeća putna isprava uz zabranu izdavanja novih i zabranjuje prelazak granice BiH uz korištenje lične karte, saopšteno je iz Suda BiH. Osumnjičenom se nalaže strogo postupanje u skladu sa naredbama i pozivima Suda BiH kojima se mijenjaju uslovi ili ukidaju ove obaveze, ili kojima se zahtijeva njegovo prisustvo u Sudu, kao i da bude dostupan Sudu i Tužilaštvu BiH.

Izrečene mjere će trajati dok za tim postoji potreba, ili do drugačije odluke Suda, a kontrola njihove opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca.

Osumnjičeni je upozoren da mu može biti određen pritvor ako prekrši obaveze iz izrečenih mjera. Federalna policija je tokom pretresa Šabićevog vozila, koje je zaustavljeno uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, pronađeno je u 16 paketa oko 15,5 kilograma amfetamina i jedna pe-ve-ce vreća sa više stotina tableta droge MDMA, kao i druge predmete.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana