Suđenje trojki uhapšenoj u akciji “Klub”: Bivše štićenike Doma zovu na klupu za svjedoke

Nebojša Tomašević
Suđenje trojki uhapšenoj u akciji “Klub”: Bivše štićenike Doma zovu na klupu za svjedoke

BANjALUKA - Suđenje Srđanu Boškovu (36), Nailu Kapi (20) i Ameru Isakoviću (20) iz Banjaluke, koje terete da su djeci i maloljetnicima prodavali drogu, na posljednjem ročištu obilježila je nemogućnost saslušanja svjedoka, koji su bivši štićenici Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja.

Tužilac Miodrag Bukarica u banjalučkom Okružnom sudu kazao je da su nepoznate adrese svjedoka Davida S. i Gine Ć, te je predložio da se čitaju njihovi iskazi.

- Imamo informacije da jedan svjedok više nije štićenik Doma za nezbrinutu djecu i da se nalazi u švajcarskom gradu Bazelu. Za drugog svjedoka imamo informacije da je u Srebreniku - kazao je Bukarica.

Sudsko vijeće, kojem je predsjedavao Blagoje Dragosavljević, zatražilo je od tužilaštva da za iduće ročište nabavi adrese svjedoka kako bi oni bili saslušani. Tužilac Bukarica vijeću je priložio većinu materijalnih dokaza planiranih u optužnici, nakon čega je suđenje odgođeno za početak februara.

Tužilaštvo Boškova, Kapu i Isakovića tereti da su od početka 2018. do 3. juna ove godine kupovali i preprodavali marihuanu i spid. Navodi se da su, osim toga, djeci i većem broju lica na raspolaganje stavljali prostorije radi uživanja marihuane i spida. U optužnici stoji da je Boškov angažovao Kapu i Isakovića za šverc marihuane, koju su više puta prodavali djeci i maloljetnicima. Narkotike su cijenili od 10 do 80 maraka, zavisno od količine.

Kapu i Isakovića optužnica tereti i da su organizovali žurke u stanu u Banjaluci na kojima su djeci i većem broju drugih lica omogućavali da konzumiraju marihuanu i spid. Oni su na sto stavljali narkotike, tako da su svi prisutni mogli da ih uzmu i koriste.

Optužena trojka uhapšena je u akciji “Klub” banjalučke policije, u kojoj je početkom juna palo 11 osoba zbog sumnje da su se bavili švercom droge i zbog sumnje na navođenje na prostituciju. Nakon sprovođenja istrage, protiv Boškova, Kape i Isakovića je podignuta optužnica samo za šverc narkotika, dok se krivično djelo navođenje na prostituciju nije našlo u njoj. Većina uhapšenih poznati su policiji po činjenju krivičnih djela. Boškov je hapšen početkom maja zbog sumnje da je iz prodavnice “Moj market” u Banjaluci ukrao 27 velikih čokolada “milka”.

Prostitucija

Policija je nakon sprovođenja akcije “Klub” saopštila da dva osumnjičena lica terete da su navodili maloljetnice na prostituciju. Prema nezvaničnim informacijama, one su bile štićenice Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja  “Rada Vranješević” u Banjaluci.

Za krivično djelo navođenje na prostituciju sumnja je tada pala na Dragana J. (33) i Marinka M. (25), koji su pušteni da se brane sa slobode. Optužnica u ovom slučaju za navođenje na prostituciju nije podignuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana