Suđenje Bošku Kovačeviću i Peri Miroviću: Po mišljenju tužilaca kazne od po 12 godina preblage

N. T.
Suđenje Bošku Kovačeviću i Peri Miroviću: Po mišljenju tužilaca kazne od po 12 godina preblage

BANjALUKA - Republičko tužilaštvo traži od Vrhovnog suda Republike Srpske da izrekne strože kazne Bošku Kovačeviću (30) i Peri Miroviću (45) iz Han Pijeska zbog ubistva Davora Vitića (33) iz Milića, dok odbrana traži ukidanje presude i novo suđenje.

Kovačević i Mirović su prvostepenom presudom Okružnog suda u Istočnom Sarajevu osuđeni na po 12 godina i četiri mjeseca zatvora. Na ovu kaznu žalili su se i odbrana i tužilaštvo.

Republički tužilac Svjetlana Brković u žalbenom postupku je istakla da su izrečene kazne optuženima preblage i da je prvostepeni sud u obzir uzeo samo olakšavajuće okolnosti. Kovačevićev branilac Belma Džuho Balijagić tražila je ukidanje presude i vraćanje postupka na novo suđenje.

- Nije utvrđeno od kojeg hica je Vitić stradao, a odbijen je prijedlog odbrane za rekonstrukciju - rekla je Džuho Balijagić.

Mirovićev branilac Vesna Tupajić Škiljević smatra da se ne može raditi o saizvršilaštvu i da presuda nema adekvatno obrazloženje.

- Žrtvu je pogodio jedan metak, a ne može se utvrditi iz koje je puške ispaljen - rekla je Tupajić Škiljević.

Vitić je ubijen 21. jula 2018. godine u Bogazu kod Han Pijeska, a prema optužnici, prije zločina on i Kovačević dopisivali su se putem telefona i prijetili jedan drugom. Vitić je najavio dolazak u Han Pijesak pa su se Kovačević i Mirović dogovorili da ga sačekaju. Vitića je “golfom 2” dovezao Branko R. i kada su stigli i vidjeli optužene da im naoružani idu u susret, pokušali su pobjeći. Kovačević i Mirović su ispalili dva hica i Vitić je pogođen u čelo te je na mjestu ostao mrtav. Tokom istrage ubistva postojale su informacije da je Kovačevićeva supruga ranije bila u vezi sa Vitićem, zbog čega je između njih došlo do svađe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana