Suđenje Bogdanu Vajukiću iz Koljana kod Laktaša: Osvetio se konobaru jer mu nije dao piće

Nebojša Tomašević
Suđenje Bogdanu Vajukiću iz Koljana kod Laktaša: Osvetio se konobaru jer mu nije dao piće

BANjALUKA - Bogdan Vajukić brutalno je pretukao i opljačkao konobara Srboljuba Ćućuna sat i po nakon što je on odbio da ga posluži pićem u kafani “Monako” u Laktašima i tom prilikom od žrtve je oteo 570 KM.

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu potvrdio pretučeni. Vajukića optužnica tereti da je u noći između 18. i 19. decembra presreo Ćućuna u Miloševcima kod Laktaša tako što je svojim “golfom” udario njegov auto.  Tom prilikom ga je pretukao i na silu ugurao u svoj automobil. Njemu se na teret stavlja oštećenje i oduzimanje tuđe stvari, protivpravno lišenje slobode i razbojništvo.

Ćućun je ispričao da se sve dešavalo kobne noći oko pola časa iza ponoći kada je krenuo kući nakon što je završio drugu smjenu u kafiću “Monako” u Laktašima. Prisjetio se da je to veče oko 23 časa kod njega došao Vajukić.  Bio je sa dvojicom drugara koji su otišli nakon popijenog pića.

- On je ostao i tražio još jedno piće. Odbio sam da mu dam jer mi se učinilo da je pijan. Rekao je da nema problema te otišao, a nakon desetak minuta se vratio i ponovo tražio alkohol, ali mu nisam dao. Počeo je da galami i provocira goste. Rekao sam mu da ode, što je  učinio - ispričao je Ćućun.

Dodao je da je oko pola sata iza ponoći krenuo kući i u Miloševcima je vidio Vajukićev “golf 4” koji mu je na nadvožnjaku popriječio put.

- Izašao je i došao do mog “mercedesa” izvukao me i počeo udarati šakama i nogama. Uspio sam se otrgnuti i preskočiti ogradu, ali je krenuo za mnom. Uhvatio me i izvukao na put. Potom me je ugurao u auto i rekao da me vozi svojoj kući u Koljane. Uspio sam da iskočim iz vozila. Ali, Vajukić me je ponovo stigao i nastavio tući. Tražio je od mene novac. Prepipao me je i našao 70 maraka i novčanik u kojem su bili dokumenti i 500 maraka koje uzeo i pobjegao - rekao je Ćućun i  naglasio da Vajukića nije ničim izazvao i da traži maksimalnu kaznu jer ga je on htio ubiti.

Tokom suđenja vodila se polemika između sudskog vijeća i advokata optuženog Vajukića Jevte Jankovića, koji je tražio izuzeće članova vijeća tvrdeći da im sudija Svjetlana Marić naređuje šta će i kako će raditi. Sudija Branimir Jukić odbio je prijedlog, a Jankoviću je nekoliko puta zaprijetio novčanom kaznom za nepoštovanje suda.

- Odbranu mi ne dozvoljavaju predsjednik i članovi vijeća. Kako da ga branim? Evo ja ću da ćutim - rekao je Janković i dodao da je za suđenje saznao dan ranije od brata optuženog.

Jukić mu je odgovorio:

- Ne znam kako ćete ga braniti, Vi ste advokat nisam ja. Pretres će se održati, zastupajte ga kako znate, radite svoj posao.

Tokom rasprave sa članovima vijeća Janković se i krstio pa ga je sudija Jukić upozorio da to ne radi, jer se zna  gdje se krsti, a ne u sudnici.

Osumnjičen za ubistvo

Bogdan Vajukić (22) je neposredno prije početka suđenja za oštećenje i oduzimanja tuđe stvari, uhapšen zbog sumnje da je počinio i ubistvo. Njega terete da je 24. januara usmrtio  Gojka Veselića (76) u selu Koljani kod Laktaša. Tijelo starca je bacio u bunar pored kuće. Nekoliko časova prije zločina napao je i pokušao da opljačka komšinicu ubijenog.  Zbog toga je proces koji je bio zakazan za 27. januara odgođen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana