Suđenje bivšem policijskom inspektoru Nenadu Grujiću: Svjedok Vidića optužio da je uzimao mito

Nebojša Tomašević
Suđenje bivšem policijskom inspektoru Nenadu Grujiću: Svjedok Vidića optužio da je uzimao mito

BANjALUKA - Nekadašnji direktor Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislav Vidić od Mirka M. uzeo je 5.000 KM da bi ga zaposlio.

Kazao je ovo u banjalučkom Okružnom sudu Radivoje Palačković, svjedok odbrane bivšeg policijskog inspektora Nenada Grujića, kojeg terete da je uzeo 20.000 KM mita od Vidića. 

- Vidić je veoma loš čovjek i prevarant, a od Mirka Milovanovića uzeo je 5.000 KM da bi ga zaposlio - tvrdi Palačković.

U ovom slučaju za uzimanje mita optužena je i bivša Grujićeva koleginica Jelena Florjan koja je priznala krivicu i osuđena je na godinu zatvora. Palačković je kazao da su on i Vidić pašanci i da s njim ne priča već deset godina. 

- Nakon što je mom zetu Mirku uzeo 5.000 KM za posao, Vidić ga je otpustio kada je ovaj odbio da radi kako on hoće. Želio je da ga postavi za šefa kuhinje i da potpisuje neke sumnjive naloge, a kad je on to odbio, dobio je otkaz - rekao je Palačković.
Istakao je da je Vidić prevarant koji se lažno predstavljao i kao doktor, ali i osoba koja skida crnu magiju.

- Znam da je u ratu uzimao našim vojnicima po 2.000 KM da im obezbijedi da ne idu na ratište. Predstavljao im se kao doktor Vidić koji im to može srediti, a od tog nije bilo ništa pa su ga ljudi proganjali. Znam da je morao vratiti 2.000 KM Miroslavu Kneževiću od kojeg na prevaru uzeo novac - rekao je Palačković.

Potvrdio je da je sa Vidićem išao u Srbiju, gdje on ima kuću i da je vidio kako je tamo prevario nekog čovjeka za 500 ili 700 evra.

- Taj čovjek je imao problema sa brakom i razvodio se od žene, a Vidić mu je rekao da je muftija iz Zenice i da mu može pomoći da mu se ona vrati, ali treba da mu plati - rekao je Palačković.
Tužilac Goran Glamočanin prigovorio je iskazu svjedoka jer smatra da je on u sukobu, kako je sam priznao, sa Vidićem i da nije bilo ni za očekivati da o njemu lijepo priča.

- Svi mi možemo naći nekoga ko će o nama nešto loše reći - kazao je Glamočanin.

Inspektorka Adriana Banika kazala je da je u februaru 2020. godine stavljena u tim zajedno sa Grujićem u Odjeljenju za privredni kriminal u Policijskoj upravi Banjaluka. Kazala je da je od Florjanove zadužila dva predmeta, ali da među njima nije bio slučaj Vidić.

- O tom slučaju i ne znam ništa. Tog dana kada je uhapšen, Grujić nije bio na poslu, a Florjanova jeste i s njom sam ujutro popila kafu - kazala je Banika.

OPTUŽNICA

Nenada Grujića optužnica tereti da je, sa koleginicom Jelenom Florjan, koja je priznala krivicu i osuđena, od direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislava Vidića tražio 30.000 KM mita. 

Oni su uzeli 20.000 KM kako bi sredili obustavu istrage koja se protiv njega vodila na osnovu anonimne prijave. 

Od tog iznosa, 10.000 KM je navodno trebalo ići postupajućem tužiocu, a po 5.000 KM načelnicima policijskih odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana