Sud BiH: Produžen pritvor za 13 osumnjičenih koji su pali u akciji "Storidž 2"

N.T.
Sud BiH: Produžen pritvor za 13 osumnjičenih koji su pali u akciji "Storidž 2"

SARAJEVO - Sud BiH za još dva mjeseca produžio je pritvor trinaestorici osumnjičenih za organizovani kriminal, šverc drogom i oružjem te krijumčarenja migranata, a koji su uhapšeni u akciji "Storidž 2".

Pritvor je kako saznajemo produžen Veljku Ugrenoviću, Mladenu Grbiću, Savi Dragišiću, Saši Vidoviću, Aleksandru Vitezu, Filipu Munjeranu, Gordanu Gvozdenu, Draženu Karanu, Dragoslavu Radakoviću, Darku Vujiću, Nebojši Tojagiću, Dariju Taškov i Radivoju Lekiću. 

Pritvor im je produžen zbog opasnosti da bi, boravkom na slobodi, mogli da pobjegnu iz BiH, utiču na svjedoke, ali i da ponove krivična djela za koja se terete. Osumnjičeni su uhapšeni 8. decembra prošle godine u akciji Ministarsztva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nazivom "Storidž 2". 

Prilikom hapšenja pretreseno je 50 lokacija  na području Banjaluke,  Bijeljine, Doboja, Novog Grada i Gradiške koje su koristili osumnjičeni te je otkrivena laboratorija za uzgoj marihuane, a zaplijenjeno 11 skupocjenih auta, oko 100.000 KM, puške, pištolji.

Prema tvrdnji Tužilaštva BiH, po čijem nalogu je izvedena akcija, osumnjičeni su duži period krijumčarili drogu iz Albanije i Crne Gore u BiH, a potom u Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku. 

Istragom su obuhvaćeni i Milivoje Lovrenović, za kojim je raspisana potjernica zbog ubistva Slaviše Stojanovića, njegov sin Dušan, za kojim se takođe traga, te Predrag Petković, Jovica Grujić, Dario Jekić i Vladica Pavlović. Ova grupa je osumnjičena da je dovezla 460 kilograma skanka kako bi ga preprodala u Hrvatsku, a uspjeli su da u Sloveniju prokrijumčare heroin vrijedan 38.000 eura. 

Tužilaštvo BiH je u navelo da se u ovom slučaju  radi o izuzetno složenoj i obimnoj istrazi koju Tužilaštvo BiH nije uspjelo okončati u proteklom periodu jer je operativni materijal koji je MUP RS-a dobio "obiman i kompleksan te nije analiziran u cijelosti". 


Prema informacijama iz istrage Dušan Lovrenović je bio  glavni za nabavku narkotika i oružja, a kokain je kupovao i od poznatog narkokartela "Tito i Dino".

Kako saznajemo u narednom periodu, Tužilaštvo planira da sasluša svjedoke koji imaju saznanja o tome gdje su skladišta droge i vojne opreme.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana