Profesoru Seidu Kuraliću 18 mjeseci zatvora

Srna
Profesoru Seidu Kuraliću 18 mjeseci zatvora

TUZLA - Opštinski sud u Kalesiji osudio je profesora Mješovite srednje škole u Kalesiji Seida Kuralića /62/ na kaznu zatvora od 18 mjeseci zbog krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi, saopšteno je danas iz tuzlanskog Kantonalnog tužilaštva.

Kuraliću je izrečena i bezbjednosna mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od tri godine od dana pravosnažnosti presude, a koja se odnosi na zabranu vršenja dužnosti profesora u Mješovitoj srednjoj školi u Kalesiji, kao i svim drugim osnovnim i srednjim školama u BiH.

Sud je Kuralića oslobodio od optužbe za dvije radnje iz optužnice, ali će Tužilaštvo u ovom dijelu presude i vezano za izrečenu krivičnu sankciju podnijeti žalbu Kantonalnom sudu Tuzla.

Optužnicom se Kuralić tereti da je, radeći kao profesor u pomenutoj školi, u junu 2008, te u još nekoliko situacija od 2015. do 2017. godine, od roditelja učenika kojima predaje grupu mašinskih predmeta ili posrednika roditelja, tražio i primao iznose od 100 do 200 KM kako bi učenicima osigurao pozitivnu zaključnu ocjenu na kraju školske godine.

U optužnici je navedeno da je Kuralić primao novac u nekoliko situacija i tako sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od 1.200 KM.

U osuđujućem dijelu nepravosnažne presude navodi se iznos pribavljene koristi od oko 800 KM, koji se optuženom oduzima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana