Počelo suđenje advokatici Vasviji Vidović

GS
Foto: Avaz

U Sudu BiH danas je čitanjem optužnice i uvodnim riječima počelo suđenje advokatici Vasviji Vidović, koja se tereti za krivično djelo sprečavanje dokazivanja.

U optužnici je tužilac Fejzić naveo da se Vidović tereti za događaj od 18. decembra 2023. godine u prostorijama SIPA-e, nakon privođenja Ranka Debevca za krivično djelo "zloupotreba službenih položaja i krivotvorenje službene isprave". 

Tom prilikom, Ranko Debevec je svoj mobitel, Samsung crne boje, ubacio u njenu torbu, koju je ona prethodno približila Debevcu, na koji način je sakrila mobitel, koji je trebao biti oduzet i koji je trebao služiti za dokazivanje, s ciljem da oteža dokazivanje krivičnog djela za koje se tereti Debevec. 

Tužilac je naglasio da će ovo dokazivati saslušavanje pet svjedoka, policijskih službenika SIPA-e i izvođenjem 15 materijalnih dokaza. 

Braniteljica Vasvije Vidović, advokatica Senka Nožica, u uvodnoj riječi je navela da je "cijeli postupak protiv Vidović započeo na način da je glavni tužilac na sjednici VSTV-a najavio da će biti podginuta optužnica protiv Vasvije Vidović". 

Nožica se zahvalila sudiji Miroslavu Janjiću u ovom predmetu što je pokazao poštovanje Vidović, kao jednom od uglednih advokata, a što nije učinio glavni tužilac, što je u samom startu dovelo u sumnju na pristrasnost.

I samo ubrzano postupanje u ovom slučaju dovodi u sumnju na pristrasnost postupanja u odnosu na Vidović. 

- Nadam se da to neće utjecati na Vas, sigurna sam da ćete utvrditi da optužnica nije trebala biti ni podignuta - navela je Senka Nožica obračajući se sudiji Janjiću.

Dodala je da će Sud donijeti jedinu moguću presudu, a to je da Vidović nije kriva. 

Sudija Janjić je istakao da će Sud postupati u skladu sa principom pravičnog postupka, te da nema razloga za sumnju da postupak neće biti pravedan, prenosi Avaz.

Sljedeći nastavak suđenja biće naknadno određen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana