Ljekaru presuđeno zbog lažiranja časova

nezavisne.com
Ljekaru presuđeno zbog lažiranja časova

Bihać - Pravosnažnom presudom Kantonalni sud u Bihaću osudio je ljekara Esada Budimlića (57) na uslovnu kaznu zatvora od šest mjeseci te mu izrekao zabranu vršenja poziva profesora na rok od dvije godine na fakultetima i javnim ustanovama u Federaciji BiH.

Budimlić je osuđen za krivično djelo prevara u službi u pokušaju s rokom provjere od dvije godine od pravosnažnosti presude, a njome je usvojena žalba Tužilaštva USK na ranije izrečenu prvostepenu presudu. Prema presudi, Budimlić  je u periodu od januara 2008. do decembra 2010. godine kao službena osoba u Javnoj ustanovi Visoka zdravstvena škola u Bihaću, gdje je radio kao predavač, kroz 11 ugovora o djelu u službenim izvještajima i evidencijama lažno prikazao 326 sati održane nastave i vježbi  iz više nastavnih predmeta, iako je u to vrijeme  bio na radnom mjestu ljekara u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Na osnovu  izvještaja i evidencija o održanim predavanjima  za navedene dane  iste spiskove  je koristio za lažne obračune  kod nadležne službe u pomenutoj zdravstvenoj školi  s ciljem  da službenu osobu dovede   u zabludu  kako  bi ostvario nezakonitu isplatu. Isti  spiskovi  i obračuni prihvaćeni su i dostavljeni Trezoru USK na naplatu, ali je aktivnošću Tužilaštva USK Budimlić spriječen u naplati  iznosa od 7.744, 78 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana