Četvorki 22 i po godine zatvora za šverc drogom

Nebojša Tomašević
Četvorki 22 i po godine zatvora za šverc drogom

BIHAĆ – Četvorica članova organizovane kriminalne grupe koja je razbijena akcijom “Eksobar” nepravosnažno su osuđeni u Kantonalnom sudu u Bihaću na ukupno 22 godine i šest mjeseci zatvora zbog šverca narkoticima.

Murat Dizdarević,  Armin Sefić i  Nermin Balić osuđeni su na po pet i po godina, dok je  Almir Pehlić dobio šest godina zatvora.

Nakon izricanja presude Baliću  i Pehliću je produžen pritvor, dok su Dizdarević i Sefić, koji su se branili sa slobode uz određene mjere zabrane, uhapšeni  i određen im je pritvor.

Osuđeni su bili članovi organizovane grupe koja se bavila švercom narkoticima. Kao organizator  je označen Dino Muzaferović, a članovi su pored osuđene četvorke bili Edin Balić,  Maja Banduka i Ognjan Kokić. Član ove grupe bio je i Darko Jovanović koji je 2. novembra u Kantonalnom sudu u Bihaću osuđen na četiri i po godine robije nakon priznanja krivice.

Muzaferović, te Edin Balić i Kokić su u bjekstvu i za njima je raspisana međunarodna potjernica.

Akcija “Eskobar” izvedena je 25. jula 2021.  godine na području Velike Kladuše, kada je otkriveno oko 6.000 stabljika indijske konoplje u namjenski izgrađenom kampu za proizvodnju marihuane.

-Marihuana je distribuisana kako na unutrašnjem, tako i na tržištu Evropske unije -naveli su tada iz Granične policije BiH te dodali da je u akciji učestvovalo ukupno 110 policajaca.

Prema informacijama iz istrage, plantaža je imala sistem za navodnjavanje, a drogu su, prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni skrivali i osiguravali oružjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana