Zatražen pritvor za Praštala zbog pokušaja ubistva Dele

Nebojša Tomašević
Foto: V. Tripić/Arhiva | Ilustracija/Dejan Kostić Dela

BANjALUKA – Postupajući tužilac zatražio je određivanje pritvora Marku Praštalu (27) iz Banjaluke zbog sumnje da je pokušao da ubije Dejana Kostića Delu.

Iz tužilaštva su, navodeći inicijale oštećenog Kostića, naveli da, osim za pokušaj ubistva, Praštala terete i za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija.

- Sve se desilo 17. marta  oko 16.20 časova, a osumnjičeni se vozio "mercedesom" Alejom Svetog Save u Banjaluci te je izašao iz svog automobila kada je primijetio oštećenog K.D.  u njegovom vozilu. Osumnjičeni je bio naoružan pištoljem za koji nije imao dozvolu za držanje niti oružni list. On je iz tog  oružja pokušao da liši života oštećenog K.D.  ispalivši više hitaca u pravcu zadnjeg kraja njegovog automobila. Nakon toga su se obojica vozilima udaljili s lica mjesta - saopšteno je iz Tužilaštva.

Pojašnjavaju da je  tužilac stavio prijedlog za određivanje  pritvora zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano krivično djelo.

- Takođe, pritvor je zatražen  jer je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela i što bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda i uznemirenju javnosti- rekli su u tužilaštvu.

Dodali su da će  o prijedlogu za određivanje mjere pritvora odlučiti sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci.

Osumnjičeni Praštalo i napadnuti  Kostić poznati su po sukobu s zakonom u ranijem periodu.

Praštalo je 2019. godine osuđen u banjalučkom Okružnom sudu na dvije godine i četiri mjeseca zatvora jer je angažovao maloljetnike da za njega prodaju drogu. Praštalo je 2017. godine hapšen i sumnjičen da je nakon kraćeg sukoba hicem iz pištolja ranio Aleksandra P. u banjalučkom naselju Starčevica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana