Prodajom lažnih dokumenata zaradili 100.000 KM

Nebojša Tomašević
Prodajom lažnih dokumenata zaradili 100.000 KM

Banjaluka - Osumnjičeni za ilegalno štampanje i prodaju falsifikovanih diploma, licenci, uvjerenja o položenom državnom ispitu i drugih dokumenta, koji su uhapšeni u akciji "Diploma", sprovedenoj tokom ove godine na području Mrkonjić Grada, Šipova i Ribnika, samo prodajom ovih lažnih dokumenata zaradili su više od 100.000 maraka.

U akciji "Diploma", zbog sumnje da su dvije godine štampali i prodavali lažne diplome i druga dokumenta, 24. aprila ove godine uhapšeni su: Dragan Ćućuz (40), Borislav Lakić (30), Miroslav Čulić (49) iz Mrkonjić Grada, Goran Ponjević (21) iz Šipova i Robert Maraković (28) iz Banjaluke. Ponjević je student kriminalistike na banjalučkom Fakultetu za bezbjednost i zaštitu.

Svi se brane sa slobode, a terete se da su lažne diplome i druga dokumenta izrađivali u improvizovanoj štampariji u Ćućuzovoj kući u selu Brdo kod Mrkonjić Grada.

Izvor blizak istrazi je kazao da je do sada u akciji "Diploma" otkriveno 80 lažnih diploma koje su prodavane po cijenama od 1.000 do 1.500 maraka. Rekao je da je istraga u ovom slučaju pri kraju i da se uskoro može očekivati optužnica protiv nekih od osumnjičenih.

Ovaj izvor je dodao da su tokom avgusta i septembra otkrivene 24 lažne diplome. Njih su kupile osobe sa područja Šipova i predale ih u Ministarstvo saobraćaja i veza RS, koje im je na osnovu toga izdalo rješenja da se mogu baviti prevozom.

- Ove diplome su izuzete i poslate na vještačenje sa ostalim lažnim diplomama koje su ranije otkrivene. Provjerava se da li vlasnici ovih diploma imaju veze sa osumnjičenim falsifikatorima. Dokazi koje posjeduju istražni organi govore da neki od njih imaju veze. Neki su to i kazali tokom ispitivanja - rekao je izvor blizak istrazi.

On je pomenuo da je u toku istrage otkriveno da je na području Mrkonjić Grada privatni prevoznik na osnovu lažne licence dobio dozvolu za prevoz opasnih i zapaljivih materija.

Osumnjičeni falsifikatori su lažne diplome prodavali uglavnom osobama zaposlenim u državnim institucijama i ustanovama, a manji dio njih je u privatnom sektoru.

Prema nezvaničnim informacijama sumnja se da se svaki od osumnjičenih koji pronađe kupca "ugrađivao" u cijenu diplome i za sebe uzimao od 100 do 200 maraka. Diplome su prodavane na području Mrkonjić Grada, Banjaluke, Šipova i Prijedora.

Takođe je otkriveno da je radnik opštine Mrkonjić Grad P. M. sugrađaninu G. D. izdao rješenje da se može baviti prevozom na osnovu lažne diplome i bez neophodne dokumentacije.

Akcija "Diploma" usmjerena je na otkrivanje prodaje i kupovine lažnih svjedočanstava srednjih i drugih škola i drugih dokumenata. U okviru te akcije bilo je privedeno još 19 lica koja su puštena da se brane sa slobode, a riječ je o osobama koje su kupile lažne diplome i licence.

Štamparija

Osim ilegalne štamparije koja je pronađena u kući osumnjičenog Dragana Ćućuza policija je tokom akcije "Diploma" pronašla 800 bjanko diploma i uvjerenja za prodaju, četiri računara i laptop, tri štampača i pet pečata školskih i ustanova koje se bave vanrednim obrazovanjem kandidata. Zaplijenjeno je i više CD-ova i ostale računarske opreme. Osim toga pronađena su 84 metka kalibra 7,62 i 25 metaka kalibra 7,65 milimetara i više mobilnih telefona.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana