Zatraženo psihijatrijsko liječenje Banjalučanina: Neuračunljiv pokušao majku da ubije satarom

N. T.
Zatraženo psihijatrijsko liječenje Banjalučanina: Neuračunljiv pokušao majku da ubije satarom

BANjALUKA - Tužilaštvo je predložilo Sudu da Emiru B. (45) iz Banjaluke, koji je optužen da je u neuračunljivom stanju pokušao da satarom ubije majku R. I. (75), izrekne obaveznu mjeru psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, saznaje “Glas Srpske”.

U Tužilaštvu su, navodeći inicijale optuženog, potvrdili da je pomenuti prijedlog upućen Okružnom sudu u Banjaluci.

- Taj prijedlog sadrži i dispozitiv radnji koje se stavljaju na teret optuženom i to je u stvari i optužnica. Više informacija o ovom slučaju ne možemo da kažemo s obzirom na sve okolnosti i činjenicu da je optuženi djelo počinio u neuračunjivom stanju - rekli su u Tužilaštvu.

Dodali su da je od suda zatraženo da optuženom bude produžen pritvor. Saznajemo da je prvo ročište u ovom predmetu zakazano za 9. jun i tada bi trebalo da bude odlučeno da li će se prihvatiti prijedlog tužilaštva.

Detalji optužnice protiv Emira B. nisu saopšteni, a njemu se na teret stavlja da je u neuračunjivom stanju počinio pokušaj ubistva.

Ovaj slučaj desio se 16. aprila. Emir B. majku je napao u njihovom stanu u Kordunaškoj ulici u Banjaluci.  Na nju je nasrnuo sa satarom i udario je u predjelu vrata i glave. Kada su policijski inspektori nakon prijave izašli na teren zatekli su krvavu ženu koja je na sreću prošla  sa lakšim povredama. Ona je nakon ukazane pomoći puštena na kućno liječenje, dok je njen sin Emir B. uhapšen. Njemu je Okružni sud u Banjaluci odredio pritvor zbog bojazni da bi na slobodi mogao da ponovi krivično djelo.

Prema nezvaničnim informacijama Emir B. je osoba koja ima određenih psihičkih problema pa je postojala ozbiljna bojazan da bi zbog toga mogao opet da nasrne na majku.

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske za pokušaj ubistva može se izreći zatvorska kazna od najmanje pet godina zatvora. Osobama koje ovo krivično djelo počine u neuračunjivom stanju može se izreći i mjera obaveznog liječenja. Prema zakonu nije uračunljiv učinilac koji u vrijeme izvršenja krivičnog djela nije mogao shvatiti značaj svog djela ili nije mogao upravljati svojim postupcima usljed duševne bolesti, privremene duševne poremećenosti, zaostalog duševnog razvoja ili neke druge teže duševne poremećenosti.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana