Vrhovni sud Republike Srpske: Ukinuta presuda bišim pravobranicima Srpske

N. T.
Vrhovni sud Republike Srpske: Ukinuta presuda bišim pravobranicima Srpske

BANjALUKA - Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu kojom su nekadašnji zamjenik pravobranioca Republike Srpske Mirko Stojčinović i njegov pomoćnik Borislav Jeličić osuđeni na pet i po godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i postupak je vraćen na novo suđenje.

Prvostepenom presudom Stojčinović je bio osuđen na četiti i po, a Jeličić na godinu zatvora, jer su zloupotrebom položaja omogućili da društvena imovina grada Banjaluka milionske vrijednosti pripadne privatnim firmama.

U Vrhovnom sudu RS navode da je prvostepena presuda ukinuta nakon što je sudsko vijeće uvažilo žalbe optuženih i njihovih branilaca.

- Prvostepena presuda se ukida i postupak se vraća Okružnom sudu u Banjaluci na ponovno suđenje - navodi se u rješenju suda.

Prema presudi Stojčinović je prekoračivši ovlašćenja preduzećima "Naš dom" i "Građa" omogućio da na sebe uknjiže nekretnine i zemljišne parcele, čime je Banjaluka oštećena za više od 7, 5 miliona KM.

Vrijednost zgrade, pomoćnog objekta i pripadajućeg zemljišta u predmetu "Naš Dom" u Grčkoj ulici procijenjena je na 2. 179. 279 KM, a vrijednost imovine u slučaju "Građa" 5. 172.359 KM.

Jeličić je osuđen jer se zajedno sa Stojčinovićem u predmetu "Poljoprivredna škola" odrekao tužbe i zaključio sudsko poravnanje, ne obavještavajući o tome grad Banjaluku.

U ovom slučaju Banjaluka je tužila Poljoprivrednu školu, kompaniju "Bingo" i Pericu Repajića zahtijevajući da se proglasi ništavnim rješenja kojim se zemljište u društvenoj svojini prenosi u vlasništvo Poljoprivredne škole, te da se ponište ugovori o zamjeni nekretnina i kupopordajni ugovori.

"Bingo" je uzvratio kontratužbom i zahtijevao od grada odštetu od 20 miliona KM. Stojčinović i Jelčić su bez znanja i saglasnosti grada odrekli se tužbe i zaključili sudsko poravnanje.

U ovom slučaju nije nastala šteta i u toku je spor za poništavanje sudskog poravnanja.

Vrijednost spornog zemljišta procijenjena je na 16.285.700 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana