Uslovna kazna za premlaćivanje bivšem načelniku opštine Jezero

Nebojša Tomašević
Uslovna kazna za premlaćivanje bivšem načelniku opštine Jezero

MRKONjIĆ GRAD - Bivši načelnik opštine Jezero Dušan Šajin (48) osuđen je u Osnovnom sudu u Mrkonjić Gradu na uslovnu kaznu od godinu zatvora jer je pretukao Milorada Kozomaru zvanog Biftek.

Prema presudi on neće ići iza rešetaka ukoliko u roku od dvije godine ne učini novo krivično djelo. Presuda je izrečena nakon što je optuženi priznao krivicu. Šajin je Kozomaru napao 17. oktobra prošle godine ispred kafića “Apolon” u Jezeru. Oni su tog dana zajedno bili u lokalu i u jednom momentu Šajin je predložio Kozomari da izađu napolje kako bi razgovarali o nerijšenim poslovnim odnosima. U presudi se navodi da je optuženi po izlasku iz lokala pesnicom udario Kozomaru više puta u glavu. Napadnuti je od udara pao na asfalti i tom prilikom zadobio je  povrede nosa, glave polomljena mu je čeona kost.

U obrazloženju presude se navodi da sud smatra da je izrečena kazna adekvatna.

- Imajući u vidu priznanje krivice optuženog, njegovo ponašanje i materijalne prilike te činjenicu da nije bilo posebno otežavajućih okolnosti, Sud smatra da izricanje bezuslovne kazne nije neophodno - navodi se u sudskoj odluci.

U presudi nisu navedeni motivi i razlozi pomenutog obračuna, a Kozomara je ranije tvrdio da ga je Šajin pretukao jer mu je tražio da mu vrati novčani dug. Sa druge strane Šajin je tokom istrage slučaja  optuživao  Kozamaru da mu je ukrao manjerke za transport čorbe, te da su se sukobili jer je Biftek prvi pokušao njega napasti.

Šajin je poznat po činjenju krivičnih djela i osuđivan je na novčanu kaznu od 800 KM za nanošenje lake tjelesne povrede. Protiv njega je lani u junu Okružno tužilaštvo u Banjaluci podiglo optužnicu zbog sumnje da je zloupotrebom položaja vjenčanom kumu Miloradu Vođeviću nezakonito povjerio posao uređenja obala jezera “Đol”, na kojima je zaradio oko 31.000 KM. U optužnici se ističe da je u svojstvu načelnika opštine tokom jula 2013. godine sa Vođevićem direktnim sporazumom zaključio šest ugovora o nasipanju i uređenju obale jezera “Đol”, iako se radilo o istoj parceli. Radi se o pojedinačnim ugovorima čija vrijednost nije prelazila 6.000 KM, dok je ukupna vrijednost izvršenih radova iznosila 31.260 KM. U optužnici se navodi da je ovakvo zaključivanje ugovora bilo suprotno Zakonu o javnim nabavkama. Terete ga da je počinio zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.

Troškovi

Dušan Šajin presudom je obavezan da plati troškove postupka i to 150 maraka sudskog paušala i 230 maraka za vještačenje koje je provedeno. Oštećeni Milorad Kozomara upućen ja da nadoknadu štete ostvaruje u parničnom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana