U Bijeljini povećan broj slučajeva porodičnog nasilja u odnosu na prošlu godinu

Srna
Foto: Srna

BIJELjINA- Na području Policijske uprave Bijeljina za devet mjeseci ove godine smanjen je ukupan broj krivičnih djela za oko 13 odsto, dok je broj slučajeva nasilja u porodici povećan za oko pet odsto u odnosu na isti period lani, rekao je danas zamjenik načelnika bijeljinske policije Jovica Vasilić.

Vasilić je na konferenciji za novinare rekao da je za devet mjeseci ove godine prijavljeno 159 slučajeva nasilja u porodici, što je za oko pet odsto više nego u istom periodu lani, dok su kao počinioci projavljeni 142 muškarca i 20 žena.

On je naveo da je za devet mjeseci evidentirano 870 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, u kojima je 995 lica počinilo 1.016 prekrašaj.

Vasilić je naglasio da su MUP Republike Srpske i Policijska uprava Bijeljina u proteklih devet mjeseci preduzeli značajne aktivnosti s ciljem uspostavljanja efikasnog sistema u borbi potiv svih vidova kriminala, a rezultat toga je smanjenje ukupnog broja krivičnih djela za oko 13 odsto, te krivičnih djela opšteg kriminaliteta za oko 16 odsto.

"Na smanjenje broja krivičnih djela i povećanje broja narušavanja javnog reda i mira uticala je i pojava virusa korona", rekao je Vasilić.

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina evidentirana su ukupno 652 krivična djela, a nadležnim tužilaštvima podnesena su 524 izvještaja protiv 564 lica.

"Najviše krivičnih djela je opšteg kriminaliteta, njih 533, zatim 37 djela iz oblasti zloupotrebe droge, 51 djelo privrednog kriminaliteta i 31 djelo iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Koeficijent ukupne rasvjetljenosti krivičnih djela opšteg kriminaliteta iznosi oko 79 odsto", rekao je Vasilić.

On kaže da je u proteklih devet mjeseci evidentirano čak 29 odsto manje krivičnih djela protiv imovine, dok je smanjen i broj maloljetnika kao izvršioca krivičnih djela za 36 odsto u odnosu na isti period lani.

Prema njegovim riječima, u oblasti privrednog kriminaliteta, otkriveno je 51 krivično djelo, a izvještaji o počinjenim krivičnim djelima podneseni su protiv rukovodilaca i radnika privrednih društava u privatnom i državnom vlasništvu, kao i drugih fizičkih lica.

"Za devet mjeseci evidentirana su 103 migranata koja su ilegalno prešla granicu, što je značajno manje ako se poredi sa istim periodom 2019. godine, kada je evidentiran 851 migrant", rekao je Vasilić i dodao da je od ukupnog broja pronađenih i kontrolisanih migranata najviše onih porijeklom iz Maroka.

On je istakao da na području Policijske uprave Bijeljina nema evidentiranih krivičnih djela ni prekršaja koje su počinili migranti.

Vasilić je naveo da je radi unapređenja stanja u saobraćaju izdato 18.511 prekršajnih naloga, te da su policijski službenici u okviru svoje zakonske nadležnosti iz saobraćaja isključili 205 vozila i 1.473 vozača.

Načelnik Sektora Kriminalističke policije Srđan Gajić rekao je novinarima da su u prethodnih devet mjeseci evidentirane 172 žrtve nasilja u porodici, od kojih je 130 ženskog pola, a osam je maloljetnica.

On je naglasio da je u periodu od devet mjeseci javni red i mir najviše narušavan na ulicima, kao i u ugostiteljskim objektima, a najčešći uzroci su međukomšijska i slična netrpeljivost i alkohol.

Inspektor Sektora policije Radenko Knežević rekao je da je za devet mjeseci ove godine evidentirano 11 saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom u kojima je 13 lica poginulo, među kojima su šest vozači dvotočkaša.

"Vozači pod dejstvom alkohola u 12,8 odsto slučajeva prouzrokovali su saobraćajne nezgode, od čega je kod 25 odsto vozača utvrđena koncentracija od preko 1,5 promila alkohola u organizmu, dok su vozači do dvije godine vozačkog iskustva prouzrokovali 11,5 odsto saobraćajnih nezgod", rekao je Knežević.

On je dodao da je na području Bijeljine u toku instaliranje kamera u okviru sistema video-nadzora, što bi trebalo da bude završeno najkasnije do kraja ove godine, a u toku je prva faza realizacije projekta kojom je obuhvaćeno 57 lokacija sa 137 kamera, dok je druga faza planirana za sljedeću godinu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana