Šljiviću uslovna presuda od godinu dana za utaju poreza

Srna
Foto: Faktor.ba

SARAJEVO - Sud BiH je, nakon održanog pretresa za razmatranje sporazuma o priznanju krivice i ročišta za izricanje krivičnopravne sankcije, Aleksandru Šljiviću izrekao uslovnu osudu kojom mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od jedne godine, koja se neće izvršiti ako optuženi u roku tri godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počini novo krivično djelo poreske utaje ili prevare.

Šljiviću je kao sporedna izrečena novčana kazna u iznosu od 10.000 KM, koju je dužan platiti u roku 30 dana od dana pravosnažnosti presude, saopšteno je iz Suda BiH.

Ukoliko optuženi u ostavljenom roku ne plati navedenu novčanu kaznu, Sud će je zamijeniti kaznom zatvora, tako što će se za svakih započetih 100 KM novčane kazne odrediti jedan dan zatvora.

Od Šljivića je oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 65.762 KM, koji je optuženi 20. januara uplatio na račun budžeta BiH.

Šljivić je proglašen krivim što je u svojstvu osnivača, vlasnika, direktora i lica ovlašćenog za zastupanje pravnog lica “XXX” sa Pala, bez ograničenja ovlašćenja, upravljao inkriminisanim poslovanjem ove firme od avgusta 2010. do avgusta 2011. godine.

Optuženi je, uz pomoć Zorice Obradović, izbjegao platiti davanja propisana poreskim zakonodavstvom BiH, pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 50.000 KM, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana