Preko BiH u druge zemlje proveli 141 migranta

N.T.
Preko BiH u druge zemlje proveli 141 migranta

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH optužilo je deset osoba za krijumčarenje najmanje 141 migranta od kojih su uzimali novac za svoje usluge.

Optuženi su: Nenad Mirković, “Neno” (39),  Nikola Simić (26), Dražen Vićanović (25),  Milan Petrović  vani “Mikara” (25),  Marjan Vilotić (29) Nikola Kokanović (21) iz Bijeljine,  Ognjen Vidaković “Ogi” (25) iz Zornika, Mirko  Bjelović (23), Đorđe Puzigaća (28) i   Anđelo Tešić (24) iz Brčkog.

Optuženica ih tereti da su djelovali kao grupa koju je  u prvoj polovici 2019. godine organizovao Mirković krijumčarili ilegalne migrante preko BiH u Evropsku uniju.

Navodi se da su to činili zajedno sa više osoba sa područja BiH, Srbije i Hrvatske,a uglavnom su krijumčarili državljane Irana, Bangladeša, Pakistana, Maroka, Afganistana, Sirije, Indije. U optužnici se navodi da su  vršili krijumčarenje migranata sa područja Srbije u BiH, zatim njihov smještaj i dalji ilegalni transport preko teritorije BiH, sa ciljem daljeg ilegalnog prebacivanja na područje Hrvatske i dalje prema zemljama EU. 

Radi se o međunarodnoj regionalnoj operaciji u kojoj su tužilaštva i agencije za provođenje zakona iz BiH, Srbije i Hrvatske, zajedničkom saradnjom otkrivale organizirane skupine za krijumčarenje migranata. Istragom je utvrđenog da su optuženi prokrijumčarili najmanje 141 ilegalnog migranata, i tako ostvarili značajnu nezakonitu imovinsku korist, a nanijeli štetu ugledu BiH u pogledu borbe protiv ilegalnog krijumčarenja migranata. 

Tužilaštvo BiH je saopštilo da ih tereti za krivično djelo organizovanja grupe ili udruženja za izvršenje krijumčarenja migranata te za produženo krivično djelo krijumčarenje ljudi. Istakli su da će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 100 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 150 dokaznih materijala. 
 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana