Ponovljeno suđenje profesoru Veljku Đukiću: Odbrana tvrdi da je optužnica montirana

Nebojša Tomašević
Ponovljeno suđenje profesoru Veljku Đukiću: Odbrana tvrdi da je optužnica montirana

BANjALUKA - Nekadašnji profesor Univerziteta “Apeiron” Veljko Đukić, optužen za primanje mita, tvrdi da mu je sve montirano, a njegov advokat Dragan Tolimir je istakao da je cijela optužnica zasnovana na nezakonitim dokazima.

Oni su ovo izjavili u banjalučkom Okružnom sudu na početku ponovljenog suđenja koje je obnovljeno zbog izmjena Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske. Tim izmjenama je  umjesto sudije pojedinca, kako je do sada bio slučaj, određeno da sudi vijeće za djelo za koje je optužen Đukić. Nakon toga u ovom predmetu je formirano vijeće koje će mu suditi.

Republički tužilac Dragica Glušac i odbrana optuženog na početku ponovljenog suđenja su se saglasili da se raniji izvedeni dokazi i saslušani svjedoci ne ponavljaju. Nakon toga tužilaštvo je predočilo preostale materijalne dokaze. Advokat Tolimir je istakao da upravo ti dokazi tužilaštva dokazuju tezu odbrane da je sve montirano i nezakonito.

- Svi dokazi u ovom slučaju potiču iz disciplinskog postupka protiv Đukića. Svjedoci su prvo bili osumnjičeni, a onda su, da bi izbjegli krivično gonjenje, pristali da daju iskaz. Čuli smo da neko poziva studente da daju izjave protiv mog klijenta. Imamo slučaj studenta koji je 17 puta polagao ispit i nije mogao da prođe, a naprasno ga je položio nakon što je dao iskaz protiv mog klijenta - kazao je Tolimir.

Prema optužnici, on je u aprilu 2016. godine primao poklone i novac od studenata kako bi im dao prolaznu ocjenu na ispitu. On je, kako je navedeno, od studenta Stefana Tutnjevića uzeo  200 KM, a od studentkinja Ane Gušavac i Dajane Škorić tražio da mu kupe telefon “samsung” kako bi ih pustio na ispitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana