Epilog akcije Zagi:Državljanima BiH 43 godine robije

Nebojša Tomašević
Epilog akcije Zagi:Državljanima BiH 43 godine robije

Trento - Šestorica državljana BiH osuđena su juče u italijanskom gradu Trento na 43 godine i 10 mjeseci zatvora zbog sumnje da su bili dio organizovane kriminalne grupe koja je takozvanom "Balkanskom rutom" u Italiju prokrijumčarila 12 kilograma kokaina i osam kilograma marihuane.

 

Anis Šerifović dobio je 13 godina i četiri mjeseca,  a Zahid Šerifović 12 godina zatvora. Eldin Kametović osuđen je na sedam, Meris  Halilčević na četiri i po godine, Dragan Hilak na četiri, a Boris Torbica na tri godine zatvora. Od sedmorice optuženih državljana BiH Dražen Grabovac iz Srpca oslobođen je svih optužbi.

Zajedno sa državljanima BiH, Sud u Trentu osudio je i sedam Italijana na ukupno 32 godine i osam mjeseci zatvora. Osuđeni su Antonio Garolo na osam, te Mateo Pikoloto i Andrea Major na po tri godine i četiri mjeseca zatvora. Po tri godine zatvora dobili su Bruno Emer i Elisa Moser, dok su Simone Pečer i Matia Brozegini osuđeni na po šest godina zatvora.

Optužbi su oslobođeni Kristian Ferari, Mustafa Jelbaui, Alesandro Dorigoni, Franko Paoli i Andera Ravaneli.

Prema presudi ova grupa je duže vrijeme iz BiH preko Hrvatske i Slovenije, uz pomoć kurira, krijumčarila velike količine narkotika u Italiju. Optuženi Zahid i Anis živjeli su u Peregini u Italiji i bili su zaduženi za održavanje veze između narko-dilera u toj zemlji i onih u BiH i inostranstvu. Pretpostavlja se da vrijednost droge koju su oni prošvercovali na narko-tržištu dostiže milion evra. Osuđeni Garolo bio je zadužen za finansiranje šverca te je grupi obezbijedio 100.000 evra za te poslove. Ostali osuđeni učestvovali su u prevozu i skladištenju narkotika.

Ova grupa švercera pala je u akciji "Zagi" krajem februara prošle godine kada su uhapšena 22 narko-dilera. Svi osumnjičeni uhapšeni su u Italiji, a akcija je realizovana u saradnji sa policijskim agencijama iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Austrije. Osuđena kriminalna grupa djelovala je na području Italije, Slovenije, Hrvatske i BiH. Bila je sastavljena od Italijana, Bošnjaka, Hrvata, Marokanaca i Makedonaca. U akciji je zaplijenjeno više od 20 kilograma droge, 12 pušaka, te više od 13.500 evra koji potiču od trgovine narkoticima, kao i jedan motocikl.

Akcijom "Zagi" bilo je obuhvaćeno 29 osumnjičenih i šest ih je uhapšeno ranije - u periodu između novembra 2015. i decembra 2017. godine.

 

Prisluškivani telefoni

Istraga u vezi sa kriminalnom grupom trajala je od avgusta 2017. do februara 2018. godine. Tokom istrage, osumnjičenima su sve vrijeme prisluškivani telefoni, a oni su praćeni. Prema podacima italijanske policije, snimljeno je oko 120.000 razgovora između osumnjičenih, a prisluškivano je 138 telefona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana