Detalji akcije "Merlin 2": Pri pokušaju bijega policajki otkinula nokat VIDEO

Nebojša Tomašević
Detalji akcije "Merlin 2": Pri pokušaju bijega policajki otkinula nokat VIDEO

BANjALUKA - Osam osoba uhapšeno je u akciji "Merlin 2" zbog sumnje da su švercovale narkotike na području Gradiške, Prijedora i Banjaluke, a tokom hapšenja jednoj policajki otkinut je nokat dok je sprečavala osumnjičenu da pobjegne, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Nezvanično, uhapšeni su Petar Subotić, Miladin i Slađana Vidačković, Rasim Hajder, Pamela Dukić i Rade Krstanović iz Gradiške, te Vedran Trivić iz Banjaluke i Emir Spahalić iz Prijedora.

Tokom akcije zaplijenjena je određena količina marihuane, oružje i municija. Prema nezvaničnim informacijama osumnjičeni su nabavljali i zajedno preprodavali marihuanu, uglavnom na području Gradiške. Saznajemo da ih terete da su poznanicima omogućavali i da uživaju drogu u stanovima i kućama.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske saopšteno je da je akcija izvedena na području Banjaluke, Prijedora i Gradiške, gdje je jedna uhapšena osoba pokušala da pobjegne i pri tome povrijedila policajku.

- Cilj akcije je razbijanje organizovane kriminalne grupe koja se bavila neovlašćenom proizvodnjom i prometom opojnih droga - rekla je načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS Mirna Miljanović.

U okviru akcije po naredbi Okružnog suda u Banjaluci pretreseni su objekti koje koriste osumnjičeni na devet lokacija.

- Sedam lokacija pretreseno je u Gradišci, a po jedna u Prijedoru i Banjaluci. Predmeti izuzeti prilikom pretresa biće korišćeni kao dokazi u krivičnom postupku. Radi se o mobilnim telefonima i određenoj količini opojne droge marihuane - pojasnila je Miljanovićeva i dodala da je akcija izvedena po naredbi i pod nadzorom Okružnog tužilaštva Banjaluka.

Nezvanično, tokom pretresa kuća osumnjičenih policajci su zaplijenili i poluautomatsku pušku, municiju, te marihuanu spremnu za dalju preprodaju. Pojedini uhapšeni u akciji su odranije poznati policiji. Petar Subotić je tokom 2012. hapšen u Gradišci nakon što je kod njega pronađeno 60 kilograma marihuane vrijedne 200.000 KM. U policiji nisu potvrdili ni demantovali da je on uhapšen u akciji "Merlin 2". Uhapšeni Miladin Vidačković je otac Nikole Vidačkovića koji je pobjegao nakon što je osuđen na osam godina zatvora zbog ubistva Damjana Crnomarkovića (20) iz Laminaca kod Gradiške.

Uhapšen i policijski službenik

Policijski službenik Policijske uprave Banjaluka čiji su inicijali S.S. lišen je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga, rekla je Srni načelnik Odjeljenje za odnose sa javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Mirna Miljanović.
Miljanovićeva je navela da su ovo lice slobode lišili policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske i Policijske uprave Banjaluka prilikom realizacije operativne akcije kodnog naziva "Merlin 2".

"Lice će uz Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti predato u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Protiv njega pokrenuta je i inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka i on će biti suspendovan", naglasila je Miljanovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana