Za prečišćavanje voda 4,3 miliona evra

Anita Janković-Rečević
Za prečišćavanje voda 4,3 miliona evra

Gradiška - Za unapređenje kapaciteta vodovodnog preduzeća u Gradišci i izgradnji mreže i prečistača otpadnih voda u tom gradu Vlada Švajcarske obezbijedila je grant od 4,3 miliona evra.

 

 

 

Novac je odobren u okviru projekta “Upravljanje u sektoru otpadnih voda u RS”, a uz prethodno odobreni grant Vlade Njemačke od 11 miliona evra, realizacija projekta biće nastavljena. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da je riječ o veoma bitnom projektu kojim se adekvatno štiti kvalitet površinskih voda rijeke Save.

- Stanje sa kanalizacionim sistemima u RS je dosta ozbiljno. Posebno je nepovoljna situacija sa tretmanom otpadnih voda i od ukupnog broja stanovništva koje ima organizovano snabdijevanje vodom svega dvije trećine ima kanalizaciju, a tek jedna trećina ima organizovano prikupljanje i odvođenje otpadnih voda - kažu  u resornom ministarstvu.

Ističu da se prečišćavanje otpadnih voda obavlja samo u tri lokalne zajednice, Trebinju, Bijeljini i Bileći.

- Manje od 15 odsto naselja u Srpskoj ima neki vid prečišćavanja, najčešće je to samo mehaničko prečišćavanje i taloženje. Samo Bijeljina i Bileća imaju tercijarni, a Trebinje sekundarni tretman otpadne vode i oni zadovoljavaju kriterijume Pravilnika u uslovima ispuštanja vode u površinske vode - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede. Navode da 50 odsto naselja u RS ima mješoviti tip kanalizacije, koji je većinom zastario, slabo održiv i nedovoljnog kapaciteta.

- Veći broj naselja koristi kolektore otpadnih voda za kanalisanje kišnih voda, koji u većini slučajeva nisu dovoljnog kapaciteta, pa zbog toga u periodima intenzivnih padavina dolazi do izlivanja sadržaja na puteve i zelene površine, što može imati negativan uticaj na zdravlje ljudi - naveli su u ministarstvu i dodali da je u proteklom periodu u RS izgrađeno oko 2.000 kilometara kanalizacione mreže za kanalisanje otpadnih i oborinskih voda. U Ministarstvu poljoprivrede navode da su sredstva za izgradnju kanalizacionih mreža prioritet, te da ih najčešće pribavljaju lokalne zajednice kroz razne vidove finansiranja.

- Gradiška je dobar primjer za početak realizacije ovoga, nadasve, novog pristupa rješavanju važne problematike, zaštite voda i moguće primjene inovativnih tehnologija za prečišćavanje otpadnih voda - rekli su u resornom ministarstvu.

Centralizovani sistemi, dodaju, zahtijevaju složenu kanalizacionu mrežu i skupe kolektore za transfer vode do postrojenja za prečišćavanje koji znatno povećavaju troškove za dovod i tretman otpadnih voda.

- Nove tehnologije rješavaju čitav niz investicionih i operativnih problema, doživljavaju značajnu transformaciju i po budućim funkcijama i po načinu njihovog projektovanja i upravljanja u interakcijama sa drugim urbanim podsistemima. Gradiška je na pragu da to  dostigne - zaključili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Obaveza

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je za kanalisanje i prečišćavanje otpadnih voda integralni pristup nezamjenjiv i predstavlja svojevrsnu obavezu za RS. Naveli su da se obaveza zasniva na vlastitim interesima da se poboljša kvalitet domaćih vodotoka, ali i da se ispoštuju obaveze vezane za Dunavsku konvenciju, Savsku komisiju i posebno prekogranične uticaje.

 

Kanalizacioni sistemi u većini opština u slivu rijeke Save u RS

- izgrađeni samo djelimično i bez odgovarajućih objekata za prečišćavanje otpadnih voda

- uglavnom mješovitog tipa sa više ispusta otpadnih voda u recipijent

- većina opština nema odgovarajuću projektnu dokumentaciju za razvoj sistema

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana