Vaspitno-obrazovni sistem mora biti vidljiv i na međunarodnim testiranjima

Agencije
Vaspitno-obrazovni sistem mora biti vidljiv i na međunarodnim testiranjima

BANjALUKA- Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske provešće ciklus PISA testiranja u 2021. godini zajedno sa ostalim obrazovnim sistemima u BiH, ali će zahtijevati da vaspitno-obrazovni sistem Srpske bude vidljiv na listi međunarodnih testiranja i u izvještaju o rezultatima, izjavila je danas resorni ministar Natalija Trivić.

"Sumarno prikazani rezultati za BiH nam ne mogu poslužiti kao ocjena uspješnosti niti osnov za kreiranje razvoja jer Republika Srpska ima svoj vaspitno-obrazovni sistem i nastavne planove i programe. 

Stoga Ministarstvo prosvjete i kulture zajedno sa Republičkim pedagoškim zavodom planira učešće Srpske kao nezavisnog obrazovnog sistema u PISA testiranju 2024. godine", rekla je Trivićeva na sastanku sa direktorom Odjeljenja za odnose sa javnošću Ambasade SAD u BiH Alison Alđio. 

Ona je potvrdila da Republika Srpska učestvuje u međunarodnim projektima u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim nadležnostima u oblasti obrazovanja, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske. 

Na sastanku je Konstatovano da je obrazovanje ključno za razvoj društva, da je neophodno stalno raditi na razvoju učeničkih kompetencija, te da je važno učešće u međunarodnim projektima. 

Potvrđen je nastavak saradnje sa ustanovama kulture u Srpskoj, a kao dobar primjer navedena je saradnja sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske i Muzejom savremene umjetnosti Srpske.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana