Utvrđen nacrt zakona o korištenju obnovljivih izvora energije

Srna
Utvrđen nacrt zakona o korištenju obnovljivih izvora energije

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH /FBiH/ utvrdila je danas u Mostaru i Parlamentu FBiH uputila Nacrt zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Cilj ovog zakona je promovisanje i regulisanje proizvodnje električne i energije grijanja i hlađenja iz obnovljivih izvora energije, kao i njihova upotreba u transportu radi potrošnje na domaćem tržištu i povećanja udjela u ukupnoj potrošnji energije, te obezbjeđenje razvoja podsticajnih mjera, regulatornog okvira i tehničke infrastrukture za obnovljive izvore energije.

Na današnjoj sjednici je obrazloženo više razloga za izradu i donošenje novog zakona kojim će biti uređen novi sistem podsticaja za korštenje obnovljivih izvora energije.

Među njima su usklađivanje s pravnom tekovinom EU i Energetske zajednice, unapređenje pravnog okvira u sektoru obnovljivih izvora energije i preciznije definisanje prava, obaveza i odgovornosti svih učesnika u novom sistemu podsticaja, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je usvojila Dokument okvirnog budžeta Federacije za period 2023-2025. godine, koji će biti upućen Parlamentu FBiH radi informisanja i objavljen ne veb stranici Federalnog ministarstva finansija.

Zaduženo je Federalno ministarstvo finansija da, nakon što Fiskalni savjet BiH usvoji Dokument globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika za period 2023-2025. godine, u slučaju potrebe revidira Dokument okvirnog budžeta FBiH i dostavi Vladi na razmatranje i usvajanje.

Vlada je današnjim zaključkom, na zahtjev opština i gradova, za sedam dana produžila trajanje Javnog poziva za podnošenje prijava za finansiranje i sufinansiranje projekata, zahtjeva, inicijativa i ostalih aktivnosti od značaja za jedinice lokalne samouprave u FBiH.

Vlada je utvrdila i u parlamentarnu proceduru usvajanja po skraćenom postupku uputila Nact zakona o izmjenama i dopuni Zakona o platama i drugim naknadama sudija i tužilaca u FBiH.

Danas je data saglasnost na Sveobuhvatnu strategiju upravljanja javnim finansijama u BiH 2021-2025. godina, u skladu sa Akcionim planom Strateškog okvira reforme javne uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana