Утврђен нацрт закона о кориштењу обновљивих извора енергије

Срна
Утврђен нацрт закона о кориштењу обновљивих извора енергије

САРАЈЕВО - Влада Федерације БиХ /ФБиХ/ утврдила је данас у Мостару и Парламенту ФБиХ упутила Нацрт закона о кориштењу обновљивих извора енергије и ефикасне когенерације.

Циљ овог закона је промовисање и регулисање производње електричне и енергије гријања и хлађења из обновљивих извора енергије, као и њихова употреба у транспорту ради потрошње на домаћем тржишту и повећања удјела у укупној потрошњи енергије, те обезбјеђење развоја подстицајних мјера, регулаторног оквира и техничке инфраструктуре за обновљиве изворе енергије.

На данашњој сједници је образложено више разлога за израду и доношење новог закона којим ће бити уређен нови систем подстицаја за корштење обновљивих извора енергије.

Међу њима су усклађивање с правном тековином ЕУ и Енергетске заједнице, унапређење правног оквира у сектору обновљивих извора енергије и прецизније дефинисање права, обавеза и одговорности свих учесника у новом систему подстицаја, саопштено је из Владе.

Влада је усвојила Документ оквирног буџета Федерације за период 2023-2025. године, који ће бити упућен Парламенту ФБиХ ради информисања и објављен не веб страници Федералног министарства финансија.

Задужено је Федерално министарство финансија да, након што Фискални савјет БиХ усвоји Документ глобалног оквира фискалног биланса и политика за период 2023-2025. године, у случају потребе ревидира Документ оквирног буџета ФБиХ и достави Влади на разматрање и усвајање.

Влада је данашњим закључком, на захтјев општина и градова, за седам дана продужила трајање Јавног позива за подношење пријава за финансирање и суфинансирање пројеката, захтјева, иницијатива и осталих активности од значаја за јединице локалне самоуправе у ФБиХ.

Влада је утврдила и у парламентарну процедуру усвајања по скраћеном поступку упутила Нацт закона о измјенама и допуни Закона о платама и другим накнадама судија и тужилаца у ФБиХ.

Данас је дата сагласност на Свеобухватну стратегију управљања јавним финансијама у БиХ 2021-2025. година, у складу са Акционим планом Стратешког оквира реформе јавне управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана