Uprkos mjerama trećina građana i dalje pušači

Anita Janković-Rečević
Uprkos mjerama trećina građana i dalje pušači

Banjaluka - Cigarete u Republici Srpskoj konzumira gotovo svaki treći stanovnik, a uprkos visokim brojkama, borba protiv pušenja nije odmakla dalje od sporadičnih upozorenja zdravstvenih radnika o štetnosti ovog poroka i poskupljenja duvanskih proizvoda.

Ovim tvrdnjama u prilog ide i činjenica da je obilježavanje 31. maja, Svjetskog dana bez duvanskog dima, u RS prošlo gotovo nezapaženo.

Srpska je u oštriju borbu protiv duvanskog dima krenula 2017. kada je pripremljen Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje kojim je bila predviđena potpuna zabrana konzumiranja cigareta u ugostiteljskim objektima, ali je u februaru prošle godine povučen iz skupštinske procedure radi dorade. Jedna od mjera koje su ranije spominjane su i fotografije oštećenih pluća kod pušača, trulih zuba, pa čak i tumora na kutijama cigareta, ali ni ona nije realizovana. U borbi protiv ove pošasti mnogo dalje su odmakle zemlje regiona, pa tako Hrvatska ima dnevne bolnice za odvikavanje od pušenja, koje organizuju škole nepušenja, a polaznici čak dobijaju tri sedmice bolovanja na račun države.

Nacionalni koordinator za kontrolu duvana u RS Darko Marković kaže da u Srpskoj ne postoje slične škole, ali da se sprovodi niz drugih preventivnih mjera koje daju rezultate.

- Oko 800 naših ljekara i medicinskih sestara je prošlo edukaciju i u sklopu timova porodične medicine građane konstantno upozoravaju na štetnost pušenja i pružaju im podršku prilikom odvikavanja. Tu je i stalno povećanje cijena duvanskih proizvoda, mjera koja daje i najbolje rezultate u svijetu. Prije 15 godina u RS je bilo 43 odsto pušača, a sada je taj broj oko 30,4 odsto, što pokazuje da mjere koje sprovodimo daju rezultate - rekao je Marković.

On je istakao da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS u okviru Akcionog plana za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti od 2019. do 2026. godine priprema strategiju za prevenciju pušenja u kojoj će biti definisane mjere koje treba da dovedu do pada broja pušača.

Specijalista socijalne medicine u Institutu za javno zdravstvo RS Stela Stojisavljević rekla je da je u posljednjih više od pet godina rak dušnika, bronhija i pluća među pet vodećih uzroka obolijevanja i umiranja od tumora.

- U 2016. godini od raka dušnika, bronhija i pluća umrlo je 466 muškaraca i 136 žena. Tokom 2017. godine zbog bolesti sistema disanja u domovima zdravlja liječeno je 142.840 pacijenata, u bolnicama njih 12.029. Pušenje je glavni uzrok raka pluća i odgovorno je za dvije trećine smrtnih slučajeva od te bolesti - navela je Stojisavljevićeva.

Ona je dodala da je prošlogodišnje globalno istraživanje pokazalo da 9,1 odsto mladih u RS puši cigarete, a 10,9 odsto njih konzumira bilo koji oblik duvana ili duvanskog proizvoda.

- Posebno zabrinjavajući podatak je da 17,4 odsto mladih koji nikada nisu pušili vjeruje da bi mogli početi da puše u periodu od narednih 12 mjeseci - rekla je Stojisavljevićeva.

Crno tržište

BiH od 2009. godine s ciljem usklađivanja oporezivanja duvana i cigareta sa legislativom EU vrši konstantno povećanje akciza na duvan i duvanske prerađevine, što je donijelo i neke negativne pojave.

- Povećanje poreskog opterećenja na duvan i cigarete rezultiralo je smanjenjem broja izdatih akciznih markica, ali jednim dijelom je došlo i do rasta crnog tržišta duvana. Naši službenici su lani oduzeli duvan i cigarete u vrijednosti od 1,7 miliona KM, a u prva četiri mjeseca ove godine vrijednost oduzetih duvanskih proizvoda je pola miliona maraka - rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u Upravi za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana