Упркос мјерама трећина грађана и даље пушачи

Анита Јанковић-Речевић
Упркос мјерама трећина грађана и даље пушачи

Бањалука - Цигарете у Републици Српској конзумира готово сваки трећи становник, а упркос високим бројкама, борба против пушења није одмакла даље од спорадичних упозорења здравствених радника о штетности овог порока и поскупљења дуванских производа.

Овим тврдњама у прилог иде и чињеница да је обиљежавање 31. маја, Свјетског дана без дуванског дима, у РС прошло готово незапажено.

Српска је у оштрију борбу против дуванског дима кренула 2017. када је припремљен Нацрт закона о заштити здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење којим је била предвиђена потпуна забрана конзумирања цигарета у угоститељским објектима, али је у фебруару прошле године повучен из скупштинске процедуре ради дораде. Једна од мјера које су раније спомињане су и фотографије оштећених плућа код пушача, трулих зуба, па чак и тумора на кутијама цигарета, али ни она није реализована. У борби против ове пошасти много даље су одмакле земље региона, па тако Хрватска има дневне болнице за одвикавање од пушења, које организују школе непушења, а полазници чак добијају три седмице боловања на рачун државе.

Национални координатор за контролу дувана у РС Дарко Марковић каже да у Српској не постоје сличне школе, али да се спроводи низ других превентивних мјера које дају резултате.

- Око 800 наших љекара и медицинских сестара је прошло едукацију и у склопу тимова породичне медицине грађане константно упозоравају на штетност пушења и пружају им подршку приликом одвикавања. Ту је и стално повећање цијена дуванских производа, мјера која даје и најбоље резултате у свијету. Прије 15 година у РС је било 43 одсто пушача, а сада је тај број око 30,4 одсто, што показује да мјере које спроводимо дају резултате - рекао је Марковић.

Он је истакао да Министарство здравља и социјалне заштите РС у оквиру Акционог плана за превенцију и контролу незаразних болести од 2019. до 2026. године припрема стратегију за превенцију пушења у којој ће бити дефинисане мјере које треба да доведу до пада броја пушача.

Специјалиста социјалне медицине у Институту за јавно здравство РС Стела Стојисављевић рекла је да је у посљедњих више од пет година рак душника, бронхија и плућа међу пет водећих узрока оболијевања и умирања од тумора.

- У 2016. години од рака душника, бронхија и плућа умрло је 466 мушкараца и 136 жена. Током 2017. године због болести система дисања у домовима здравља лијечено је 142.840 пацијената, у болницама њих 12.029. Пушење је главни узрок рака плућа и одговорно је за двије трећине смртних случајева од те болести - навела је Стојисављевићева.

Она је додала да је прошлогодишње глобално истраживање показало да 9,1 одсто младих у РС пуши цигарете, а 10,9 одсто њих конзумира било који облик дувана или дуванског производа.

- Посебно забрињавајући податак је да 17,4 одсто младих који никада нису пушили вјерује да би могли почети да пуше у периоду од наредних 12 мјесеци - рекла је Стојисављевићева.

Црно тржиште

БиХ од 2009. године с циљем усклађивања опорезивања дувана и цигарета са легислативом ЕУ врши константно повећање акциза на дуван и дуванске прерађевине, што је донијело и неке негативне појаве.

- Повећање пореског оптерећења на дуван и цигарете резултирало је смањењем броја издатих акцизних маркица, али једним дијелом је дошло и до раста црног тржишта дувана. Наши службеници су лани одузели дуван и цигарете у вриједности од 1,7 милиона КМ, а у прва четири мјесеца ове године вриједност одузетих дуванских производа је пола милиона марака - рекао је начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у Управи за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана