UNICEF: Gotovo 85 odsto škola nema alternativu za grijanje

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO- Gotovo 85 odsto škola u BiH nema alternativu u slučaju nedostatka energenata na koje se griju, pokazuje anketa koju je proveo Unicef BiH.

Predstavnik Unicefa u BiH Rovnak Kan rekla je da pitanje grijanja škola svi nivoi vlasti u BiH treba da tretiraju kao prioritet, budući da od toga direktno zavisi nastavni proces, čije bi ponovno prekidanje imalo nesagledive posljedice.

Unicef je tokom septembra proveo anketu na uzorku od 582 osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu kako bi utvrdio opremljenost škola za narednu sezonu grijanja.

"Odgovori, dobijeni direktno od škola, pokazuju da 22,6 odsto škola kao energent koriste pelet, 21,3 odsto ugalj, 16,8 odsto lož ulje, dok je samo 18,3 posto škola povezano na gradske toplane", saopšteno je iz Unicefa BiH.

Istaknuto je da čak 26,3 odsto škola ne posjeduje dovoljnu količinu energenata za tekuću sezonu, a u slučaju nedostatka primarnog energenta, skoro 85 odsto škola, nema alternativni energent.

Ovogodišnje cijene energenata značajno premašuju planirani budžet, pa je tako cijena peleta 130 odsto veća nego prethodne sezone, te su neke od škola bile primorane smanjiti druge budžetske stavke kako bi obezbijedile sredstva za grijanje.

Kanova je navela da ovakva situacija ilustruje hitnu potrebu prelaska na alternativne energente, investiranje u energetsku efikasnost školskih zgrada kako bismo izbjegli klimatsku i zdravstvenu katastrofu izazvanu zagađenjem vazduha, što je direktan uzrok smrti više od 600.000 djece u svijetu svake godine.

Kao posljedica obrazovne krize izazvane pandemijom kovida-19 skoro dvije trećine desetogodišnjaka u svijetu nije u stanju da pročita i razumije jednostavne tekstove, pa iz Unicefa ističu da će svaki novi prekid procesa školovanja situaciju pogoršati i odvesti u generacijsku katastrofu.

Iz Unicefa su naveli da proces reforme obrazovanja ne može funkcionisati bez reforme obrazovne infrastrukture i hitnih investicija u održivost, od čega zavisi budućnost svih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana