U subotu dolazak moštiju Svetih mučenika prevlačkih

Srna
U subotu dolazak moštiju Svetih mučenika prevlačkih

BRČKO - Čestice moštiju Svetih mučenika prevlačkih treba da stignu u Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši u Brčkom u subotu, 8. oktobra, najavio je danas starješina brčanskog hrama protojerej-stavrofor Željko Matić.

"Riječ je o moštima koje mirotoče i od kojih mnogi ljudi imaju iscjeljenja od različitih bolesti i nevolja. To su mošti mučenika koji su stradali u 16. vijeku i počivaju u manastiru na Miholjskoj prevlaci kod Tivta", pojasnio je Matić.

Prota Matić je naveo da mošti iz manastira Prevlaka treba da budu donesene oko 17.00 časova, a da će potom biti služen akatist, nakon kojeg će vjernici moći da se poklone ovoj svetinji.

Matić je rekao da će čestice moštiju trajno ostato u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u zato posebno pripremljenom kivotu.

Dodijeljene su uz blagoslove Njrgovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija i Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Otac Matić je naveo da će u nedjelju, 9. oktobra, u 9.00 časova biti služena Sveta liturgija na čelu sa igumanom Benediktom manastira Prevlaka i njegovim bratstvom, nakon čega će održati predavanje o značaju manastira i moštiju.

"Pozivam sve vjernike da dođu na svečani doček i sa litijom dočekaju dolazak svetih moštiju u naš hram", rekao je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana