Topić: Sredinom marta ugovori za autoput i most na Savi

RTRS
Topić: Sredinom marta ugovori za autoput i most na Savi

Na marginama nedavno održanog samita u Londonu, ministarstva saobraćaja Srpske i Federacije potpisali su sa predstavnicim EBRD-a Memorandum o saradnji.

Fokus Republike Srpske je na dionicu Koridora 5C, koji prolazi njenom teritrijom. Plan su podržali i predstavnici Evropske investicione banke, sa kojima će "Autoputevi" Srpske u martu potpisati dva ugovora.

Potpisani Memorandum o saradnji pokriva naredne tri godine i planirane projekte, koji bi bili finansirani kreditnim sredstvima EBRD-a. Za Republiku Srpsku, akcenat je na dvije dionice Koridora 5C.

Ovi projekti trebalo bi da budu praćeni grant sredstvima EK u visini do 20 odsto.

"Jedan je od buduće petlje Rudanka, Kostajnica, prema jugu do entitetske linije, brdoviti dio iznad Doboja. A drugi je od Vukosavlja do Podnovlja, dionica koja je planirana da se sufinansira sa Evropskom investicionom bankom", rekao je Dušan Topić, direktor "Auto-puteva" Republike Srpske.

Ugovor za Koridor 5C, dionica Johovac-Rudanka, poptisan prošle godine, trebalo bi da bude realizovan sredinom ove, kaže Topić.

Za to je obezbijeđen i potvrđen grant od 20 odsto, odnosno 14 miliona maraka. Razgovori sa predstavnicima Evropske investicione banke biće nastavljeni za dvije nedjelje, kada se očekuje i potpisivanje još dva ugovora.

"Riječ je o sporazumu za 47 miliona evra dodatnih sredstava za završetak puta Banjaluka-Doboj, što je odobrila NSRS, i drugi je ugovor o grantu od 6,8 miliona evra za most preko Gradiške", pojasnio je Topić.

Izgradnjom ovog mosta bio bi povećan intenzitet saobraćaja na auto-putu od Banjaluke do Gradiške, čija frekvencija nije onakva kako je prvobitno očekivana. Ipak, Topić poručuje da je primjetno povećanje broja vozila za skoro 50 odsto, nakon puštanja u saobraćaj dijela dionice auto-puta "9.januar" od Mahovljana do Drugovića.

Nakon završetka auto-puta Banjaluka-Doboj, očekuje se da će i cijene putarine biti formirane drugačije. Kako kažu u "Auto-putevima Srpske", to bi moglo da znači i blago smanjenje cijena.

Mreža auto-puteva u Srpskoj uskoro bi mogla biti proširena izgradnjom puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, jer se očekuje da bi u aprilu mogao biti potpisan koncesioni ugovor sa kineskim partnerom.

Govoreći o akcizama, Topić je rekao da još nije počela uplata od novih akciza, ali se očekuje da UO Uprave za indirektno oporezivanje BiH 5.marta, potvrdi odluku o preraspodjeli tih sredstava. U ovom preduzeću očekuju godišnji prihod od akciza od oko 100 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana