Položen kamen temeljac za izgradnju bolnice u Trebinju: Pacijenti će imati usluge po najvišim standardima

Srna
Položen kamen temeljac za izgradnju bolnice u Trebinju: Pacijenti će imati usluge po najvišim standardima

BANjALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas na svečanosti povodom početka izgradnje nove bolnice u Trebinju da će se u njoj nalaziti najsavremenija oprema po najvišim svjetskim standardima.

U Trebinju, u naselju Pridvorci položen je kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Trebinju, ukupne vrijednost 128 miliona maraka, uz prisustvo najviših zvaničnika i građana Republike Srpske.

 

Šeranić je rekao da mu je velika čast da će Vlada Srpske i Mnistarstvo zdravlja Srpske i ovaj projekat uspješno sprovesti i stanovnicima cijele Hercegovine pružiti zdravstvenu uslugu po najvišim svjetskim standardima.

-U budućoj novoj bolnici nalaziće se najsavremenije hirurške sale u kakvim je privilegija i čast svakom zdravstvenom profesionalcu da radi - najmodernija oprema, najbolji komfor za naše pacijente i ispunjenje najzahtjevnijih evropskih i svjetskih standarda”, rekao je Šeranić.

On je istakao da je bolnica projektovana po evropskim normama i u skladu sa svim zahtjevima moderne bolnice.

Šeranić je rekao da će nova bolnica u Trebinju imati sva potrebna odjeljenja i raditi u skladu sa ciljevima stalnog profesionalnog razvoja.

-Takav pristup je u skladu sa našom vizijom da svakoj bolnici u Republici Srpskoj obezbijedimo uslove da ima mogućnost razvoja dodatnih usluga i da se na regionalnoj mapi pozicionira kao centar za određenu dijagnostičku ili terapijsku proceduru”, - naveo je Šeranić.

On je uputio zahvalnost ministru zdravlja Srbije Danici Grujičić i zdravstvenim stručnjacima Srbije na pomoći koju upućuju Srpskoj.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je izgradnja nove bolnice u Trebinju važan istorijski trenutak za grad, Srpsku, ali i region.

Dodik je poručio da je namjera da se napravi takav objekat koji nije potreba Trebinja u ovom trenutku, nego potreba koja će se razviti u  budućnosti.

- Siguran sam da ćemo za 30 mjeseci imati novu bolnicu u Trebinju. Hercegovina je zaslužila novu bolnicu - istakao je Dodik na ceremoniji povodom polaganja kamena temeljca za igradnju nove bolnice.

Dodik je naglasio da je izgradnja bolnice državni projekat Republike Srpske.

Svečanosti povodom početka izgradnje nove bolnice u Trebinju vrijedne 128,5 miliona KM prisustvovali su i premijer Radovan Višković, ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić, te Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Prisustvovali su i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta, direktor “Elektroprivrede Srpske” Luka Petrović, načelnici hercegovačkih opština, predstavnici političkog i privrednog života Hercegovine i brojni građani.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je na da realizacija ovog projekta predstavlja kontinuitet ulaganja Republike u zdravstveni sektor koji će biti nastavljen.

Višković je naveo da Republika Srpska proteklu deceniju u kontinuitetu gradi zdravstvene objekte i ulaže u novu opremu i zdravstveni sistem Srpske širom Republike.

On je istakao da je gradnjom nove bolnice u Trebinju Vlada Srpske ispunjava obećanje, podsjetivši da je ugovor sa izvođačem radova za izgradnju te bolnice potpisan 9. februara.

-Od danas teče rok od 30 mjeseci za završetak ovog objekta. Siguran sam i izvođači su obećali da će i prije tog roka sagraditi ovu bolnicu i vama, svim Hercegovcima koji ste zaslužili sve ove godine, ovaj objekat biće na korištenje - naglasio je Višković.

On je rekao da su desetine vrhunskih medicinskih stručnjaka, prisutnih na današnjoj svečanosti u Trebinju, garancija da će mlade ljekare Republike osposobiti da budu vrhunski stručnjaci, koji će raditi u novoj bolnici i obezbijediti Hercegovcima vrhunsku zdravstvenu uslugu.

-Gradili smo od Kliničkog centra, koji još razvijamo, na stotine miliona - bolnice u Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Foči. Sada smo ovdje, ali nećemo završiti ni sa Trebinjem, odmah u narednom periodu idemo prema Prijedoru, Gradišci, jer i tamo naši ljudi zaslužuju da dobiju iste uslove kao što su dobili ostali - istakao je Višković.

Danica Grujičić izjavila je da je ubijeđena da će nova bolnica u ovom gradu biti regionalni zdravstveni centar koji će imati mlade i dobro obučene ljekare.

Grujičićeva je rekla da je bolnica jedan od uslova opstanka jednog naroda na određenom prostoru, te da su bolnice uvijek bile važne i podizale su kvalitet života onih kojima su na usluzi.

-Sve što stvaramo je vredno i dragoceno, jer smo sami stvorili. Republika Srpska nije sama, reka Drina nikada nije bila međa, već kičma našeg naroda - poručila je Grujičićeva.

 

Da će nova bolnica u Trebinju biti veliki regionalni centar uvjeren je i rukovodilac tima za izgradnju nove bolnice, akademik Predrag Peško.

On je uvjeren i u pozitivnu perspektivu ove javne zdravstvene ustanove u koju su uložena značajna sredstva.

Peško je istakao da je izgradnja nove bolnice u Trebinju dokaz da je Republika Srpska jaka i stabilna i da misli na dobrobit svog stanovništva.

-Činjenica je da je ovaj grad rasadnik dobrih i znamenitih ljekara, a neki od njih su poznati u svijetu - rekao je Peško i zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i rukovodstvu Srpske na razumijevanju i što su prepoznali značaj opremanja bolnice.

Nova bolnica u Trebinju biće izgrađena u naselju Pridvorci, a ukupna vrijednost projektovanja, izgrade i opremanja ove zdravstvene ustanove po principu ključ u ruke iznosi 128.448.448 KM sa PDV-om. Sredstva za izgradnju nove bolnice biće obezbijeđena iz budžeta Republike Srpske, a ovaj projekat predstavlja jedan od najznačajnijih poduhvata Vlade Srpske u zdravstvenom sistemu.

Višković: U zdravstvenu infrastrukturu uloženo više od milijardu KM

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Trebinju, gdje je danas ozvaničen početak izgradnje nove bolnice, da će to biti respektabilan bolnički centar i istakao da je Srpska u prethodnom periodu u zdravstvenu infrastrukturu uložila više od milijardu KM.

"Republika Srpska je u zdravstvenu infrastrukturu, odnosno u objekte i opremu, ne računajući izdvajanja za radnike u toj oblasti, uložila više od milijardu KM u prethodnom periodu", rekao je Višković na konferenciji za novinare u Trebinju, nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju nove bolnice u tom gradu.

On je naglasio da je Srpska za zdravstveni sektor izdvajala vjerovatno najviše u regionu u odnosu na broj stanovnika i BDP.

Višković je naveo da je zaustavljeno i gomilanje obaveza u zdravstvenom sektoru iz prethodnog perioda i da se rukovodstvo Srpske odlučilo za ulaganje u taj sektor.

"Danas je čast biti ovdje u Hercegovini i Trebinju, da realizujemo obećanje koje smo dali prije nekoliko godina, kada smo bili osporavani da nemamo iskrene namjere ili da to nećemo moći ili nećemo htjeti realizovati", istakao je Višković.

On je rekao da građani Republike Srpske nisu bili oštećeni ni za vrijeme epidemije virusa korona i da se nijednog trenutka nije došlo u situaciju da nema dovoljno bolničkih kapaciteta, osoblja ili opreme, dodajući da su takve probleme imale i puno razvijenije zemlje i ekonomije.

"To je omogućeno i zahvaljujući konekcijama i saradnji sa drugim zemljama, kao što je Srbija i ostalim", rekao je Višković.

On je podsjetio da je velika strepnja zbog smještaja tada dolazila upravo iz Trebinja, ali da se tako nešto više neće dešavati jer će u novoj bolnici, na oko 18.000 metara kvadratnih, biti raspoloživa 223 nova kreveta sa modernom opremom.

"Ovdje će biti bolnički centar u pravom smislu riječi i respektabilan klinički kapacitet i u drugoj fazi će se graditi zdravstveni zavodi za javno zdravstvo, transfuziju, stomatologiju i ostali", naveo je Višković.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana