Положен камен темељац за изградњу болнице у Требињу: Пацијенти ће имати услуге по највишим стандардима

Срна
Положен камен темељац за изградњу болнице у Требињу: Пацијенти ће имати услуге по највишим стандардима

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас на свечаности поводом почетка изградње нове болнице у Требињу да ће се у њој налазити најсавременија опрема по највишим свјетским стандардима.

У Требињу, у насељу Придворци положен је камен темељац за изградњу нове болнице у Требињу, укупне вриједност 128 милиона марака, уз присуство највиших званичника и грађана Републике Српске.

 

Шеранић је рекао да му је велика част да ће Влада Српске и Мнистарство здравља Српске и овај пројекат успјешно спровести и становницима цијеле Херцеговине пружити здравствену услугу по највишим свјетским стандардима.

-У будућој новој болници налазиће се најсавременије хируршке сале у каквим је привилегија и част сваком здравственом професионалцу да ради - најмодернија опрема, најбољи комфор за наше пацијенте и испуњење најзахтјевнијих европских и свјетских стандарда”, рекао је Шеранић.

Он је истакао да је болница пројектована по европским нормама и у складу са свим захтјевима модерне болнице.

Шеранић је рекао да ће нова болница у Требињу имати сва потребна одјељења и радити у складу са циљевима сталног професионалног развоја.

-Такав приступ је у складу са нашом визијом да свакој болници у Републици Српској обезбиједимо услове да има могућност развоја додатних услуга и да се на регионалној мапи позиционира као центар за одређену дијагностичку или терапијску процедуру”, - навео је Шеранић.

Он је упутио захвалност министру здравља Србије Даници Грујичић и здравственим стручњацима Србије на помоћи коју упућују Српској.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је изградња нове болнице у Требињу важан историјски тренутак за град, Српску, али и регион.

Додик је поручио да је намјера да се направи такав објекат који није потреба Требиња у овом тренутку, него потреба која ће се развити у  будућности.

- Сигуран сам да ћемо за 30 мјесеци имати нову болницу у Требињу. Херцеговина је заслужила нову болницу - истакао је Додик на церемонији поводом полагања камена темељца за иградњу нове болнице.

Додик је нагласио да је изградња болнице државни пројекат Републике Српске.

Свечаности поводом почетка изградње нове болнице у Требињу вриједне 128,5 милиона КМ присуствовали су и премијер Радован Вишковић, министар здравља Србије Даница Грујичић, те Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Присуствовали су и градоначелник Требиња Мирко Ћурић, директор Болнице Требиње Недељко Ламбета, директор “Електропривреде Српске” Лука Петровић, начелници херцеговачких општина, представници политичког и привредног живота Херцеговине и бројни грађани.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је на да реализација овог пројекта представља континуитет улагања Републике у здравствени сектор који ће бити настављен.

Вишковић је навео да Република Српска протеклу деценију у континуитету гради здравствене објекте и улаже у нову опрему и здравствени систем Српске широм Републике.

Он је истакао да је градњом нове болнице у Требињу Влада Српске испуњава обећање, подсјетивши да је уговор са извођачем радова за изградњу те болнице потписан 9. фебруара.

-Од данас тече рок од 30 мјесеци за завршетак овог објекта. Сигуран сам и извођачи су обећали да ће и прије тог рока саградити ову болницу и вама, свим Херцеговцима који сте заслужили све ове године, овај објекат биће на кориштење - нагласио је Вишковић.

Он је рекао да су десетине врхунских медицинских стручњака, присутних на данашњој свечаности у Требињу, гаранција да ће младе љекаре Републике оспособити да буду врхунски стручњаци, који ће радити у новој болници и обезбиједити Херцеговцима врхунску здравствену услугу.

-Градили смо од Клиничког центра, који још развијамо, на стотине милиона - болнице у Бијељини, Источном Сарајеву, Фочи. Сада смо овдје, али нећемо завршити ни са Требињем, одмах у наредном периоду идемо према Приједору, Градишци, јер и тамо наши људи заслужују да добију исте услове као што су добили остали - истакао је Вишковић.

Даница Грујичић изјавила је да је убијеђена да ће нова болница у овом граду бити регионални здравствени центар који ће имати младе и добро обучене љекаре.

Грујичићева је рекла да је болница један од услова опстанка једног народа на одређеном простору, те да су болнице увијек биле важне и подизале су квалитет живота оних којима су на услузи.

-Све што стварамо је вредно и драгоцено, јер смо сами створили. Република Српска није сама, река Дрина никада није била међа, већ кичма нашег народа - поручила је Грујичићева.

 

Да ће нова болница у Требињу бити велики регионални центар увјерен је и руководилац тима за изградњу нове болнице, академик Предраг Пешко.

Он је увјерен и у позитивну перспективу ове јавне здравствене установе у коју су уложена значајна средства.

Пешко је истакао да је изградња нове болнице у Требињу доказ да је Република Српска јака и стабилна и да мисли на добробит свог становништва.

-Чињеница је да је овај град расадник добрих и знаменитих љекара, а неки од њих су познати у свијету - рекао је Пешко и захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику и руководству Српске на разумијевању и што су препознали значај опремања болнице.

Нова болница у Требињу биће изграђена у насељу Придворци, а укупна вриједност пројектовања, изграде и опремања ове здравствене установе по принципу кључ у руке износи 128.448.448 КМ са ПДВ-ом. Средства за изградњу нове болнице биће обезбијеђена из буџета Републике Српске, а овај пројекат представља један од најзначајнијих подухвата Владе Српске у здравственом систему.

Вишковић: У здравствену инфраструктуру уложено више од милијарду КМ

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је у Требињу, гдје је данас озваничен почетак изградње нове болнице, да ће то бити респектабилан болнички центар и истакао да је Српска у претходном периоду у здравствену инфраструктуру уложила више од милијарду КМ.

"Република Српска је у здравствену инфраструктуру, односно у објекте и опрему, не рачунајући издвајања за раднике у тој области, уложила више од милијарду КМ у претходном периоду", рекао је Вишковић на конференцији за новинаре у Требињу, након полагања камена темељца за изградњу нове болнице у том граду.

Он је нагласио да је Српска за здравствени сектор издвајала вјероватно највише у региону у односу на број становника и БДП.

Вишковић је навео да је заустављено и гомилање обавеза у здравственом сектору из претходног периода и да се руководство Српске одлучило за улагање у тај сектор.

"Данас је част бити овдје у Херцеговини и Требињу, да реализујемо обећање које смо дали прије неколико година, када смо били оспоравани да немамо искрене намјере или да то нећемо моћи или нећемо хтјети реализовати", истакао је Вишковић.

Он је рекао да грађани Републике Српске нису били оштећени ни за вријеме епидемије вируса корона и да се ниједног тренутка није дошло у ситуацију да нема довољно болничких капацитета, особља или опреме, додајући да су такве проблеме имале и пуно развијеније земље и економије.

"То је омогућено и захваљујући конекцијама и сарадњи са другим земљама, као што је Србија и осталим", рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је велика стрепња због смјештаја тада долазила управо из Требиња, али да се тако нешто више неће дешавати јер ће у новој болници, на око 18.000 метара квадратних, бити расположива 223 нова кревета са модерном опремом.

"Овдје ће бити болнички центар у правом смислу ријечи и респектабилан клинички капацитет и у другој фази ће се градити здравствени заводи за јавно здравство, трансфузију, стоматологију и остали", навео је Вишковић.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана