Svako dijete ima pravo na porodicu

Svjetlana Đuričić
Svako dijete ima pravo na porodicu

Banjaluka - U Srpskoj su učinjeni veliki pomaci u razvoju hraniteljstva jer je od 2012. godine broj hraniteljskih porodica povećan na 177, u kojima je smješteno 250 djece, zahvaljujući čemu je smanjen broj štićenika u banjalučkom Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević".

Kazao je to u petak vršilac dužnosti pomoćnika ministra zdravlja i socijalne zaštite za socijalnu, porodičnu i dječiju zaštitu RS Pavle Paunić prije konferencije "Razvoj hraniteljstva u RS" koju su organizovali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite uz podršku Unicefa BiH.

- Cilj konferencije je promocija hraniteljstva, razmjena iskustava, te određivanje ciljeva i zadataka kako bi hraniteljstvo postalo optimalan oblik zaštite djece bez roditeljskog staranja i one koja zbog situacije u porodici nisu u mogućnosti da žive sa roditeljima - rekao je Paunić, te dodao da svaka hraniteljska porodica dobija naknadu za rad i izdržavanje djece.

Šef Odjeljenja Unicefa BiH za dječiju zaštitu Antonija Luideke rekla je da su uz podršku EU u prethodne tri godine podržali reformu sistema dječije zaštite u BiH.

- Fokus našeg rada je da dijete odrasta u porodičnom okruženju, te da mališani ne žive u institucijama. Porodica nije privilegija već pravo svakog djeteta. Ne želimo da bilo koje dijete bude uskraćeno za to, posebno ona sa poteškoćama u razvoju. Zbog toga bismo željeli vidjeti što više hraniteljskih porodica u Srpskoj i BiH - kaže Luideke.

Psiholog u Domu "Rada Vranješević" Ljiljana Uletilović je rekla da je ova ustanova usluge proširila na rad sa porodicama.

- Naša ciljna grupa su i porodice koje su u riziku od razdvajanja djece od roditelja i one sa djecom sa smetnjama u razvoju, bilo da su one biološke, jednoroditeljske ili hraniteljske - istakla je Uletilovićeva, naglasivši da se dom trudi da djeci obezbijedi sve što im je potrebno.

Majka troje djece Mira Komljen već tri godine brine i o dva dječaka sa Daunovim sindromom.

- U početku je bilo teško, ali sad odlično funkcionišemo. Oni su veseli, skromni i hiperaktivni dječaci - ispričala je Komljenova.

Mjesečno ova hraniteljska porodica za izdržavanje dječaka dobija oko 2.000 KM.

- Centar za socijalni rad Banjaluka plaća 834 KM za jedno dijete, a Dom "Rada Vranješević"

Ljiljana Uletilović je rekla da u Domu "Rada Vranješević" boravi 78 mališana.

- Smještaj u Domu plaćaju Ministarstvo zdravlja i lokalne zajednice, posredstvom centara za socijalni rad, koji za smještaj djeteta plaćaju 680 KM. Ministarstvo zdravlja po djetetu izdvaja 530 KM - istakla je Uletilovićeva.

imaju pravo i na naknadu za tuđu njegu i pomoć - kazala je Komljenova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana