Sud BiH preinačio presudu, Đakiću šest godina više zatvora

Srna
Sud BiH preinačio presudu, Đakiću šest godina više zatvora

Sarajevo – Sud BiH preinačio je prvostepenu presudu Mensuru Đakiću, koji je osuđen zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, sa dvije na osam godina zatvora, dok je optuženi Begzad Kajtazi oslobođen optužbi.

Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda BiH uvažilo je žalbu Tužilaštva BiH, dok se žalba branioca optuženog Đakića odbija kao neosnovana.

“Žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavljena protiv oslobađajućeg dijela presude se odbija kao neosnovana, pa se prvostepena presuda u tom dijelu potvrđuje”, saopšteno je iz Suda BiH.

Prvostepenom presudom Suda BiH Mensur Đakić proglašen je krivim da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. KZ SFRJ u vezi sa članom 30. istog zakona, zbog čega je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

Tužilaštvo BiH je podnijelo žalbu protiv provostepene presude i to zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, kao i zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da Apelaciono vijeće uvaži žalbu i potpuno ukine prvostepenu presudu te odredi održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Đakićev branilac je podnio žalbu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, zbog povrede krivičnog zakona, kao i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, a sve navedeno s prijedlogom da vijeće Apelacionog odjela Suda BiH uvaži žalbu, te prvostepenu presudu preinači i optuženog oslobodi optužbe ili da prvostepenu presudu ukine i odredi održavanje glavnog pretresa.

Optuženi Begzad Kajtazi oslobođen je od optužbe za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Đakića i Kajtazija 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana