Srbi iz Hrvatske prava traže u Strazburu

M. L.
Srbi iz Hrvatske prava traže u Strazburu

Banjaluka - Pravni tim iz Banjaluke podnio je Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu dio kolektivnih tužbi protiv Hrvatske radi obeštećenja izbjeglih Srba iz ove zemlje, kojima su sva građanska prava ukinuta.

Pravni zastupnik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Željko Bubić kaže da su tužbe bazirane na činjenici da su izbjegli Srbi prije rata bili konstitutivan narod u Hrvatskoj i da su izbačeni iz Ustava te zemlje. Bubić je naglasio da je pravni tim u međuvremenu kontaktirao s predstavnicima Vlade Hrvatske sa kojima uskoro očekuje sastanak u Zagrebu.

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada iz Hrvatske Nikola Puzigaća ističe da ovo udruženje na teritoriji RS ima 15.000 članova, dok ih je u FBiH oko 5.000, te da zajedničkim snagama nastoje da vrate ono što im pripada.

- Tražimo ostvarivanje prava iz oblasti rada i radnog odnosa, zatim neisplaćene penzije i invalidnine za vrijeme rata, povrat imovine, učešće u privatizaciji firmi - rekao je Puzigaća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana