Sporne stimulacije i vođenje knjiga

V. K.
Sporne stimulacije i vođenje knjiga

Banjaluka - Glavna služba za reviziju javnog sektora RS dala je mišljenje sa rezervom Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida zbog pogrešnih knjiženja, a sporne su i stimulacije koje su isplaćivane radnicima.

Fond, čije je sjedište u Prijedoru, osnovan je 2005. godine, a njegovo poslovanje je u nadležnosti Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Ukupni prihodi Fonda lani su, prema njihovim podacima, iznosili 4,21 milion maraka, dok su rashodi stali na 4,11 miliona. Revizori koji su prvi put češljali poslovne knjige Fonda, došli su do drugačijeg rezultata.

- Prema nalazu revizije, ukupni rashodi su manje iskazani za 322.859 KM i shodno tome utvrđen je gubitak od 219.386 KM - navedeno je u revizorskom izvještaju.

Izostala su i akta koja definišu upotrebu službenih vozila, reprezentacije i zaključivanje ugovora o djelu.

Zbog povećanog obima posla i dodatnog angažovanja zaposlenima su više puta u toku godine isplaćene stimulacije, a te odluke donosio je direktor pozivajući se na član Statuta kojim je definisano da on odobrava novčanu pomoć radnicima i trećim licima do iznosa od 500 KM.

- Obračuni i isplate stimulacija zaposlenima su vršeni u vidu pomoći ili jednokratnih novčanih naknada za posebne rezultate rada, što nije u skladu sa Zakonom o platama zaposlenih u javnim službama RS i Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u javnim službama RS - navedeno je u revizorskom izvještaju.

Direktor Fonda Ranko Vučković kaže da ne vidi problem u vezi sa isplatom stimulacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana