Smanjenjem nameta do jače privrede

Anita Janković-Rečević
Smanjenjem nameta do jače privrede

Banjaluka - S ciljem rasterećenja domaće privrede i građana, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS predložilo je smanjenje ili ukidanje pet parafiskalnih nameta koji su u njihovoj nadležnosti.

Vlada RS je, nakon razmatranja Analize opterećenosti privrede i stanovništva neporeskim davanjima koju je sačinilo Ministarstvo finansija, zadužila ministarstva da u okviru svoje nadležnosti dostave prijedloge za smanjenje ili ukidanje obaveza koje nepotrebno opterećuju privredu i građane.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da su Vladi predložili da se naknada za unapređivanje opštekorisnih funkcija šuma koju plaćaju pravna lica u iznosu od 0,07 odsto na ukupan prihod smanji na 0,04 odsto, te da kompletan naplaćeni iznos ide na račun “Šuma RS”.

- Prema važećim rješenjima u budžet Srpske od ove naknade godišnje se slije 14 miliona KM, a prema predloženim mjerama prihod bi bio osam miliona - izračunali su u resornom ministarstvu.

Smatraju da je neophodno mijenjati i odluke koje propisuju naplatu naknada za korišćenje šumskog zemljišta. 

- Tu naknadu plaćaju korisnici šuma i šumskog zemljišta u svojini RS u iznosu od deset odsto u odnosu na utvrđeni cjenovnik na franko kamionskom putu. Predloženo je da se naknada obračunava u šumi na panju, te da se novac prikupljen po tom osnovu, koji je prihod lokalnih zajednica, koristi, osim za infrastrukturu, i za druge potrebe opština i gradova - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede. Pojasnili su da na osnovu te naknade “Šume RS” na godišnjem nivou lokalnim zajednicama uplate oko 16 miliona maraka, a predloženim rješenjima javno preduzeće bi se rasteretilo za oko pet miliona KM. 

U Ministarstvu poljoprivrede predlažu i smanjenje naknada za veterinarsko-sanitarni pregled životinja za klanje i pregled mesa.

- Naknadu plaća vlasnik životinje u iznosu od 0,04 do osam KM po jednom grlu, a predloženo je da se naknada za živinu umjesto dosadašnjih 0,04 KM po kljunu smanji na 0,03 KM - kazali su u resornom ministarstvu.

Inicirali su i drugačiju naplatu naknada za veterinarsko-sanitarni pregled i kontrolu pošiljki životinja, životinjskih proizvoda i sirovina koje se otpremaju prevoznim sredstvima.

- Naknadu plaća vlasnik životinje, proizvoda, prehrambenog proizvoda u iznosu od sedam do 16 KM po jednom kamionu, a predložene mjere predviđaju da se prilikom prevoza životinja, životinjskih proizvoda i sirovina po kamionu sa utovarom i dezinfekcijom plaća 3,5 maraka za 1.000 kilograma umjesto dosadašnjih sedam - pojasnili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Taksa za držanje pasa

Ministarstvo poljoprivrede iniciralo je i ukidanje takse za držanje pasa, a prema kojoj su vlasnici bili dužni da za tu naknadu godišnje izdvoje tri marke.

- Odluku o ukidanju takse Vlada RS je usvojila u četvrtak.  Očekujemo da će u najskorije vrijeme Vlada usvojiti i druge predložene mjere - naveli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana