Školarine ostaju iste

A. J. R.
Školarine ostaju iste

Banjaluka - Visina školarine za redovne studente koji sufinansiraju školovanje na studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama u Srpskoj ostaće nepromijenjena tokom naredne akademske godine.

Prema Odluci o visini školarine u akademskoj 2019/2020. koju je juče usvojila Vlada RS, za najveći broj studijskih programa prvog ciklusa studija školarina će iznositi od 440 do 660 KM, dok će za manji broj studijskih programa iz oblasti umjetnosti kretati od 1.000 do 1.500 KM.

U saopštenju Biroa Vlade RS za odnose s javnošću navedeno je da će školarina za drugi ciklus studija za najveći broj studijskih programa iznositi 880 KM, a za pojedine studijske programe iz umjetnosti 1.500 KM.

- Na sjednici je konstatovano da se cijena školarine nije mijenjala u posljednjih deset godina i da je najniža u okruženju - stoji u saopštenju.

Iz Biroa Vlade RS se navodi da je znatan broj studenata u potpunosti oslobođen plaćanja školarine, te da su se nadležni prilikom određivanja visine školarine rukovodili ekonomskom i socijalnom situacijom u Srpskoj.

Vlada RS je tokom jučerašnjeg zasjedanja ovlastila Ministarstvo prosvjete i kulture RS da potpiše Sporazum o obezbjeđivanju nastavnika kineskog jezika sa Sjedištem Konfucijevih instituta Narodne Republike Kine u Pekingu s obzirom na pozitivna iskustva iz škola u Srpskoj u kojima je kineski jezik uveden kao fakultativna nastava i veliko interesovanje učenika za izučavanje tog jezika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana