Ski-centar na Manjači upotpuniće turističku ponudu Srpske

Srna
Ski-centar na Manjači upotpuniće turističku ponudu Srpske

BANjALUKA- Izgradnja ski-centra na Manjači će upotpuniti turističku ponudu Srpske“, a realizacija ovog reprezentativnog projekta će početi odmah.

Poručeno je to  u Stričićima na  Manjači gde je danas direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan Ljevnaić predstavio master plan izgradnje ski-centra na Manjači, kojem su prisustvovali brojni zvaničnici.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da su institucije Republike Srpske ozbiljne u namjeri da realizuju projekat izgradnje ski-centra na Manjači.

-Neće ovo biti samo ski-centar nego kvalitetna turistička destinacija. Vlada Republike Srpske stoji iza ovoga projekta i dala je saglasnost Olimpijskom centru Jahorina da krene u njegovu realizaciju - rekao je Dodik na prezentaciji Master plana izgradnje i strategije razvoja ski-centra na Manjači.

On je istakao da bi i veliki investitori sa Jahorine mogli da ulažu na Manjači.

-Idemo dalje sa realizacijom značajnih projekata u Republici Srpskoj, a jedan od njih jeste ovaj. Svaki glavni grad ima ovakve sadržaje, što mora da ima i Banjaluka  rekao jer Dodik.

On je rekao da će realizacija ovog reprezentativnog projekta početi odmah.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o izgradnji ski-centra Manjača, procijenjene vrijednosti projekta 53.360.000 KM bez PDV-a, koja se odnosi na troškove projektovanja i izgradnje tog centra.

Planirana površina ski-centra odnosi se najvećim dijelom na površine koje zauzimaju ski-staze, čija ukupna površina iznosi 75.000 metara kvadratnih, zatim instalacije i ljetni sadržaj.

Prema planiranom rješenju ski-centra Manjača, predviđen je jedan isklopivi šestosjed, pokretna traka, dvije osnježene ski-staze, sistem za osnježavanje sa jezerom, osvjetljenje staza, ambulanta, biciklistička i šetačka staza, upravna zgrada, parking i drugi prateći sadržaj.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas da je izgradnja ski-centra na Manjači veoma ambiciozan projekat, ali i od izuzetnog značaja za stanovnike ovog kraja.

-Ovo je kruna zajedničkih napora institucija Republike Srpske i stanovnika ovog kraja. Ovaj projekat će upotpuniti turističku ponudu Srpske - rekla je Cvijanovićeva u Stričićima.

Ona je napomenula da su na Manjači realizovan važni infrastrukturni projekti, među kojima su asfaltiranje puteva i rješavanje pitanja vodosnabdijevanja.

-Vjerujem da će ovo biti moderan ski-centar koji će donositi dobit ovom kraju i Srpskoj - dodala je Cvijanovićeva.

 Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da institucije Srpske imaju viziju da na Manjači naprave ne samo ski- centa, nego sportsko-rekreativni centar, koji će posjetiocima nuditi sadržaj tokom cijele godine.

Višković je rekao da Manjača ispunjava uslove za izgradnju ski-centra, jer je plan da se primjeni najnovija tehnologija za osnježavanje i pravljenje vještačkog snijega.

-Primijenićemno najsavremenije metode, kako bismo na ovom prostoru obezbijedili da imamo dovoljno snijega, te da ski staze budu na usluzi našim korisnicima - izjavio je Višković.

Višković je istakao da projekat izgradnje ski-centra na Manjači nije samo predizborna priča, nego projekat koji će značajno doprinijeti razvoju Banjaluke i cijele regije.

Višković je ponovio da je veoma značajno što i stručnjaci učestvuju u sprovođenju ovog projekta.

-Zato smo pozvali ljude iz Olimpijskog centra „Jahorina“ da učestvuju u realizaciji ovog projekta", rekao je Višković.

On kaže da banjalučka regija zaslužuje moderan ski-centar i turistički kompleks.

Predstavljanju su prisustvovali  i  ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Prisustvuju i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić, te ostali zvaničnici Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana