Ски-центар на Мањачи употпуниће туристичку понуду Српске

Срна
Ски-центар на Мањачи употпуниће туристичку понуду Српске

БАЊАЛУКА- Изградња ски-центра на Мањачи ће употпунити туристичку понуду Српске“, а реализација овог репрезентативног пројекта ће почети одмах.

Поручено је то  у Стричићима на  Мањачи где је данас директор Олимпијског центра „Јахорина“ Дејан Љевнаић представио мастер план изградње ски-центра на Мањачи, којем су присуствовали бројни званичници.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да су институције Републике Српске озбиљне у намјери да реализују пројекат изградње ски-центра на Мањачи.

-Неће ово бити само ски-центар него квалитетна туристичка дестинација. Влада Републике Српске стоји иза овога пројекта и дала је сагласност Олимпијском центру Јахорина да крене у његову реализацију - рекао је Додик на презентацији Мастер плана изградње и стратегије развоја ски-центра на Мањачи.

Он је истакао да би и велики инвеститори са Јахорине могли да улажу на Мањачи.

-Идемо даље са реализацијом значајних пројеката у Републици Српској, а један од њих јесте овај. Сваки главни град има овакве садржаје, што мора да има и Бањалука  рекао јер Додик.

Он је рекао да ће реализација овог репрезентативног пројекта почети одмах.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о изградњи ски-центра Мањача, процијењене вриједности пројекта 53.360.000 КМ без ПДВ-а, која се односи на трошкове пројектовања и изградње тог центра.

Планирана површина ски-центра односи се највећим дијелом на површине које заузимају ски-стазе, чија укупна површина износи 75.000 метара квадратних, затим инсталације и љетни садржај.

Према планираном рјешењу ски-центра Мањача, предвиђен је један исклопиви шестосјед, покретна трака, двије осњежене ски-стазе, систем за осњежавање са језером, освјетљење стаза, амбуланта, бициклистичка и шетачка стаза, управна зграда, паркинг и други пратећи садржај.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је данас да је изградња ски-центра на Мањачи веома амбициозан пројекат, али и од изузетног значаја за становнике овог краја.

-Ово је круна заједничких напора институција Републике Српске и становника овог краја. Овај пројекат ће употпунити туристичку понуду Српске - рекла је Цвијановићева у Стричићима.

Она је напоменула да су на Мањачи реализован важни инфраструктурни пројекти, међу којима су асфалтирање путева и рјешавање питања водоснабдијевања.

-Вјерујем да ће ово бити модеран ски-центар који ће доносити добит овом крају и Српској - додала је Цвијановићева.

 Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да институције Српске имају визију да на Мањачи направе не само ски- цента, него спортско-рекреативни центар, који ће посјетиоцима нудити садржај током цијеле године.

Вишковић је рекао да Мањача испуњава услове за изградњу ски-центра, јер је план да се примјени најновија технологија за осњежавање и прављење вјештачког снијега.

-Примијенићемно најсавременије методе, како бисмо на овом простору обезбиједили да имамо довољно снијега, те да ски стазе буду на услузи нашим корисницима - изјавио је Вишковић.

Вишковић је истакао да пројекат изградње ски-центра на Мањачи није само предизборна прича, него пројекат који ће значајно допринијети развоју Бањалуке и цијеле регије.

Вишковић је поновио да је веома значајно што и стручњаци учествују у спровођењу овог пројекта.

-Зато смо позвали људе из Олимпијског центра „Јахорина“ да учествују у реализацији овог пројекта", рекао је Вишковић.

Он каже да бањалучка регија заслужује модеран ски-центар и туристички комплекс.

Представљању су присуствовали  и  министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Присуствују и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић, те остали званичници Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана