Set mjera za pomoć privrednicima u Šamcu

Srna
Set mjera za pomoć privrednicima u Šamcu

ŠAMAC - Skupština opštine Šamac danas je radi ublažavanja posljedica epidemije virusa korona po privrednike donijela odluke o oslobađanju plaćanja opštinske komunalne takse za zauzimanje javne površine i zakupnine za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu opštine. “Odbornici su donijeli zaključak u vezi sa subvencijom za održavanje postojećeg broja zaposlenih u privrednim subjektima kao mjeru za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih novim korona virusom.

Narednih dana ćemo donijeti pravilnik kojim ćemo definisati da svaki privredni subjekat uz podnošenje prijave Poreskoj upravi sa brojem radnika koje je imao u martu podnese i zahtjeve po radniku da bi na svoj račun dobili određena novčana sredstva”, rekao je načelnik opštine Đorđe Milićević.

On je istakao da su ukupna sredstva koja su predviđena za ove potrebe 70.000 KM, te ako se tome pridoda dio sredstava koja će biti usmjerena sa aspekta ovih taksi, ukupan set mjera iznosiće 80.000 KM.

“Ovo je prvi set mjera. U zavisnosti od razvoja situacije u Republici Srpskoj i na ovom području, donosićemo naredne mjere s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica za privrednike na ovom području”, naglasio je Milićević.

On je rekao da su odbornici razmatrali i tri tačke koje se direktno tiču pomoći privrednicima u otežanim uslovima poslovanja nastalim zbog epidemije virusa korona, te dvije tačke koje imaju za cilj punjenje budžeta, a odnose se na odluku o načinu i uslovima javne prodaje nepokretnosti u svojini opštine i odluku o prodaji neposrednom pogodbom građevinskog zemljišta u svojini opštine.

Predsjednik Skupštine opštine Šamac Nikolina Škrbić rekla je da je skupštinski kolegijum odlučio da sjednici ne prisustvuju tri odbornika starija od 65 godina da bi se ispoštovala odluka Republičkog štaba o zabrani kretanja ovim licima radi zaštite njihovog zdravlja.

Prva vanredna sjednica Skupštine opštine Šamac održana je u hotelu “Plaža” uz poštivanje svih mjera i preporuke Republičkog štaba za vanredne situacije koje se odnose na dezinfekciju prostora, socijalnu distancu između svih učesnika i obavezno nošenje zaštitnih maski i rukavica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana