Сет мјера за помоћ привредницима у Шамцу

Срна
Сет мјера за помоћ привредницима у Шамцу

ШАМАЦ - Скупштина општине Шамац данас је ради ублажавања посљедица епидемије вируса корона по привреднике донијела одлуке о ослобађању плаћања општинске комуналне таксе за заузимање јавне површине и закупнине за кориштење пословних простора у власништву општине. “Одборници су донијели закључак у вези са субвенцијом за одржавање постојећег броја запослених у привредним субјектима као мјеру за ублажавање негативних посљедица изазваних новим корона вирусом.

Наредних дана ћемо донијети правилник којим ћемо дефинисати да сваки привредни субјекат уз подношење пријаве Пореској управи са бројем радника које је имао у марту поднесе и захтјеве по раднику да би на свој рачун добили одређена новчана средства”, рекао је начелник општине Ђорђе Милићевић.

Он је истакао да су укупна средства која су предвиђена за ове потребе 70.000 КМ, те ако се томе придода дио средстава која ће бити усмјерена са аспекта ових такси, укупан сет мјера износиће 80.000 КМ.

“Ово је први сет мјера. У зависности од развоја ситуације у Републици Српској и на овом подручју, доносићемо наредне мјере с циљем ублажавања економских посљедица за привреднике на овом подручју”, нагласио је Милићевић.

Он је рекао да су одборници разматрали и три тачке које се директно тичу помоћи привредницима у отежаним условима пословања насталим због епидемије вируса корона, те двије тачке које имају за циљ пуњење буџета, а односе се на одлуку о начину и условима јавне продаје непокретности у својини општине и одлуку о продаји непосредном погодбом грађевинског земљишта у својини општине.

Предсједник Скупштине општине Шамац Николина Шкрбић рекла је да је скупштински колегијум одлучио да сједници не присуствују три одборника старија од 65 година да би се испоштовала одлука Републичког штаба о забрани кретања овим лицима ради заштите њиховог здравља.

Прва ванредна сједница Скупштине општине Шамац одржана је у хотелу “Плажа” уз поштивање свих мјера и препоруке Републичког штаба за ванредне ситуације које се односе на дезинфекцију простора, социјалну дистанцу између свих учесника и обавезно ношење заштитних маски и рукавица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана