Šest ponuda za prelaz kod “Bratoljuba”

Vedrana Kulaga
Šest ponuda za prelaz kod “Bratoljuba”

Banjaluka - U Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH stiglo je šest ponuda za izgradnju graničnog prelaza Bratunac - Ljubovija, potvrđeno je “Glasu Srpske” u toj instituciji.

 

Tender za izgradnju graničnog prelaza, čija procijenjena vrijednost iznosi 12,3 miliona maraka bez PDV-a, raspisan je u januaru ove godine, a u UIO su kazali da je nadležna komisija počela da analizira dostavljene ponude.

- Ne možemo precizirati kada će posao biti završen, jer je riječ o obimnoj dokumentaciji. Kada bude izabran najpovoljniji ponuđač i kada prođu sve predviđene procedure, biće zaključen ugovor - rekli su u UIO i dodali da sada ne mogu da daju više informacija o prijavljenima, kao ni o ponudama koje su dostavili.

Naglasili su i da u budžetu imaju 14,5 miliona maraka za taj projekat.

U tenderskoj dokumentaciji za izgradnju graničnog prelaza je navedeno da je rok za za završetak radova 350 kalendarskih dana, računajući od dana uvođenja u posao, a izvedeni radovi, kako je navedeno, moraju biti izvedeni u skladu sa najvišim profesionalnim standardima.

Jedan od uslova za učešće na tenderu bio je da ponuđači dokažu da su u 2017. godini pozitivno poslovali, kao i to da su u posljednje tri godine imali minimum prometa od 14 miliona maraka za svaku godinu.

Zvaničnici Republike Srpske duže vrijeme su upozoravali da postoji bojazan da neko namjerno opstruiše izgradnju zajedničkog graničnog prelaza na mostu “Bratoljub” koji povezuje Bratunac i Ljuboviju, iako je riječ o izuzetno važnoj komunikaciji.

Izgradnja mosta “Bratoljub”, u dužini od 227 metara, trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. godine i koštala je oko 13 miliona evra, ali zbog nepostojanja graničnog prelaza još nije u funkciji.

Srbija je, prema ranijem dogovoru, završila izgradnju mosta i pristupne puteve sa svoje strane, Republika Srpska izgradnju pristupnih puteva iz pravca Bratunca, dok plato za carinski terminal i granični prelaz sa nastrešnicom površine 2.000 metara kvadratnih treba da izgradi BiH.

Čelnici opštine Bratunac ističu da je ogroman značaj ove investicije, ne samo za taj dio Podrinja nego za širu regiju, jer će transportni pravci znatno biti skraćeni i to će mnogo značiti za privredu ovog područja i za stanovništvo s obje strane Drine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana