Runić: Građani se žale na Dom zdravlja u Drvaru

Srna
Foto: G.S.

DRVAR- Načelnik opštine Drvar Dušica Runić izjavila je da se lokalna uprava svakodnevno suočava sa žalbama građana na primarnu zdravstvenu zaštitu u lokalnom Domu zdravlja.

“Građani se žale na ponašanje pojedinih ljekara u Domu zdravlja i na njihov arogantan i neprofesionalan odnos prema pacijentima. Odbijaju da izdaju uputnice, selektivno postupaju u različitim situacijama. Građani tvrde da, iako je neophodno da imamo ljekare, nekima nije mjesto u Drvaru, te da njihovo takvo ponašanje negativno utiče na cijelu zajednicu”, navela je Runićeva.

Prema njenim riječima, Drvarčanima ovakav odnos u Domu zdravlja dodatno otežava već težak položaj.

“Pacijentima je svakako otežano jer za usluge sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite trebaju putovati najmanje 110 kilometara ako idu u Livno, 120 ako idu u Banjaluku ili više od 200 kilometara ako idu u Mostar, što im stvara dodatne troškove i otežava proces liječenja”, objasnila je Runićeva.

Drvar, koji je prije rata bio ponosan na Medicinski centar - danas nema adekvatnu ni primarnu zdravstvenu zaštitu jer je kako Runićeva kaže, medicinski kadar opterećen lošim odnosom Uprave Doma zdravlja, a specijalisti koji su svoje usluge pružali periodično u Domu zdravlja su iz istih razloga prinuđeni da otkažu dolaske.

“Opština Drvar je u najtežem periodu pandemije zahvaljujući sredstvima Srbije u ovu ustanovu uložila pola miliona KM. Rekonstruisana je i potpuno opremljena Služba hitne pomoći i kabineta za fizikalnu terapiju, digitalizovan je rendgen aparat, nabavljena zubarska stolica, isplaćena je polovina zaostalih plata radnicima, kao i jednokratna novčana pomoć”, istakla je Runićeva.

Runićeva je rekla da je o svemu informisala nadležnog ministra rada, zdravlja, socijalne zaštite i izbjeglih u Livanjskom kantonu Dijanu Novković Pećanac.

“Nadam se da će se zaustaviti ovaj negativan trend kada je riječ o Domu zdravlja”, poručila je Runićeva. /kraj/jd/amEnter

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana