Registrom zagađivača do kvalitetnijeg vazduha

Anita Janković-Rečević
Registrom zagađivača do kvalitetnijeg vazduha

Banjaluka - S ciljem postizanja višeg nivoa zaštite životne sredine u Srpskoj svi zagađivači vazduha biće popisani, a zakoni usklađeni sa evropskim propisima.

Istakli su ovo u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS naglasivši da je donošenjem seta zakona iz ove oblasti pokrenut proces identifikacije zagađivača, dok su kroz izdavanje ekoloških dozvola propisani uslovi za zdraviju životnu sredinu.

- U proteklom periodu zakonodavstvo se u velikoj mjeri usklađivalo sa evropskim i to će biti nastavljeno - rekla je ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić.

Ona je istakla da je propisima iz navedene oblasti zaokružen pravni osnov za donošenje odluka čiji je cilj zaštita životne sredine, posebno vazduha.

U Ministarstvu objašnjavaju da će usklađivanje domaćih  propisa sa zakonodavstvom Evropske unije doprinijeti globalnim ciljevima rješavanja pitanja klimatskih promjena, što je cilj Ujedinjenih nacija. Ističu da do zagađenja vazduha u Srpskoj dolazi sagorijevanjem fosilnih goriva, naglašavajući da stanje kvaliteta vazduha nije alarmantno odnosno ne ugrožava ljudsko zdravlje i ne povećava smrtnost stanovništva.

Dodali su da su velika postrojenja za proizvodnju energije, obuhvaćena Planom smanjenja emisija zagađujućih materija za "Elektroprivredu RS", u obavezi da postepeno smanjuju emisije sumpor-dioksida, azotnih oksida i čvrstih čestica.  Golićeva je istakla da u posljednje vrijeme intenzivnije rade na realizaciji projekata grijanja iz obnovljivih izvora, kao i izgradnji postrojenja koja kao energent koriste drvnu biomasu.

- Zaštita životne sredine jedno je od važnijih poglavlja u procesima pridruživanja EU, pa ćemo intenzivirati ove mjere ali i postepeno pooštravati mjere u pogledu emisija u vazduh iz velikih postrojenja za sagorijevanje - dodala je ona.

Golićeva je kazala da je ova godina značajna i po tome što je BiH, jedina u Evropi, dobila donatorska sredstva iz Globalnog zelenog Fonda kroz projekat "Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom emisijom ugljenika u BiH".

- Ovaj fond obezbijedio je 17,3 miliona dolara za RS i FBiH za novi projekat iz oblasti energetske efikasnosti, koji će doprinijeti prelasku sa korišćenja fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, kreiranju novih radnih mjesta, dugoročnom smanjenju zagađenja vazduha i zaštiti zdravlja građana - kazala je Golićeva i navela da će implementacija ovog projekta trajati od 2018. do 2025. godine. Precizirala je da će "utopljavanjem" obdaništa, škola, fakulteta i zdravstvenih ustanova biti obezbijeđeni bolji uslovi boravka i rada. U okviru projekta Energetska efikasnost,  koji je u toku, u Srpskoj su do sada završeni radovi na 18 objekata, a na sedam su radovi u toku.

Konferencija u Bonu

Međunarodni dan klimatskih promjena 4. novembar ove godine se obilježava pred početak Konferencije UN o promjeni klime u Bonu, koja počinje u ponedjeljak i u okviru koje će biti održano i  23. zasjedanje Konferencije država članica Okvirne konvencije UN o promjeni klime. Delegaciju BiH predvodiće Srebrenka Golić.

- Konferencija predstavlja priliku da predstavimo  klimatsku realnost u BiH i prezentujemo našu poziciju u klimatskim procesima - rekla je Golićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana