Registar pedofila neophodan za zaštitu djece

D. S.
Registar pedofila neophodan za zaštitu djece

Banjaluka - Kako bi najmlađi stanovnici Republike Srpske bili zaštićeni od pedofila, neophodno je što prije uspostaviti registar počinilaca krivičnih djela seksualnog zlostavljanja djece, kao i rigoroznije sankcije.

Ovo je zaključeno na jučerašnjem okruglom stolu u Banjaluci, na kojem su o seksualnom zlostavljanju djece razgovarali predstavnici Ombudsmana za djecu RS, Asocijacije psiholoških i poligrafskih ispitivanja i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS.

Prema riječima ombudsmana za djecu RS Nade Grahovac, registar treba da bude ozbiljna prijetnja, kako za one koji su počinili zločin, tako i za one koji još nisu otkriveni.

- Cilj registra je držati počinioce pod nadzorom, onemogućiti ih u ponavljanju ovog djela, te u bavljenju bilo kakvog posla koji ima veze sa djecom - rekla je Grahovčeva.

Načelnik Jedinice za visokotehnološki kriminalitet u MUP-u RS Jovo Baković istakao je da registar, kada bude donesen, neće moći biti javan. On je dodao da će tajnom registru pristup imati samo određen broj ljudi.

Javni registar lica koja su počinila seksualno zlostavljanje djece, prema riječima predsjednika Asocijacije psiholoških i poligrafskih ispitivanja Saše Milovanovića, treba da bude dostupan svima.

- Na primjer, postoji slučaj da presuđeni pedofil bude osuđen na četiri godine, te se poslije izlaska iz zatvora vrati na mjesto zločina, a da prve komšije ne znaju da je on taj koji je to uradio - rekao je Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana