Redovnim plaćanjem obaveza do bolje zdravstvene zaštite

D. S.
Redovnim plaćanjem obaveza do bolje zdravstvene zaštite

Banjaluka - Predstavnici Fonda zdravstvenog osiguranja RS i Unije udruženja poslodavaca potpisali su juče u Banjaluci sporazum o saradnji kojim su definisane isplate refundacija neto plata radnika za vrijeme bolovanja dužeg od 30 dana, te izmirenja ranijih dugovanja.

Prema riječima vršioca dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Dejana Kusturića, ove godine na bolovanju je u prosjeku oko 14.000 ljudi, za 1.000 više nego lani. On je istakao da je zbog zloupotreba neophodno uvođenje sistema kontrole bolovanja te dodao da je najvažnije što sporazum obavezuje obje strane da izmiruju svoje obaveze na vrijeme, radi omogućavanja kvalitetne zdravstvene zaštite svim stanovnicima RS.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić istakao je da je sporazumom definisano da će Fond zdravstvenog osiguranja u najskorije vrijeme izmiriti sve obaveze za 2018. godinu i redovno plaćati i refundirati troškove za bolovanja iznad 30 dana u narednom periodu.

- Obaveze prema redovnim platišama u realnom sektoru iz prethodnih godina do kraja godine biće u potpunosti izmirene - rekao je Škrebić.

Dodao je da su teret za fond i uniju poslodavci koji nisu redovno plaćali obaveze, kao i stara dugovanja.

- Ako svi redovno izmirujemo obaveze, onda Fond zdravstvenog osiguranja može da prati potrebno liječenje i redovno refundira troškove za bolovanja - kazao je Škrebić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana