Podizanje ruske rampe zasluga institucija RS

Anita Janković-Rečević
Podizanje ruske rampe zasluga institucija RS

Banjaluka - S ciljem rasta domaće proizvodnje voća i povrća i ukidanja zabrane izvoza jabuka iz BiH u Rusiju, institucije RS preduzele su niz konkretnih koraka kako bi voćari iz Srpske ponovo dobili šansu da svoje proizvode plasiraju na rusko tržište.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da su u saradnji s Inspektoratom RS predano radili kako bi otklonili sve nepravilnosti koje su dovele do spuštanja ruske rampe.

- Iz evidencije izvoznika izbrisana je sporna firma “Frukt kompani” iz Bijeljine, kao i svi njeni kooperanti. Popisana su sva skladišta voća u Srpskoj, a izvještaj sa preostalim količinama dostavljen je Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja. Uspostavljena je evidencija izvoznika voća i povrća u Rusiju u koju su upisani samo subjekti koji ispunjavaju uslove za izvoz - naveli su u resornom ministarstvu.

Naglašavaju da je Uredbu o evidenciji izvoznika voća i povrća na rusko tržište donijela Vlada Srpske, te da taj dokument detaljno propisuje uslove za registraciju i obaveze koje moraju ispunjavati izvoznici, a koje su u vezi s odredbama Protokola za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije.

- Na zahtjev Rusije dostavili smo i kompletne podatke o obimu i proizvodnji voća i povrća po kulturama u Srpskoj, koji se redovno ažuriraju. Procjenjuje se i proizvodnja, ažuriraju podaci o mjestima proizvodnje, prerade i skladišta - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodaju da Ministarstvo spoljne trgovine BiH i ministar Mirko Šarović uporno sebi pripisuju zasluge za podizanje rampe, iako u cijelom postupku nisu uradili gotovo ništa.  

- Ministarstvo spoljne trgovine je uradilo jednu jedinu aktivnost. Izmijenili su način dobijanja A sertifikata, nametnuvši tako izvoznicima dodatne troškove jer za svaki natovareni kamion sada moraju doći u Banjaluku da bi ga dobili. Robu opet niko ne vidi, odnosno sertifikat se daje na osnovu izjave - navode u Ministarstvu poljoprivrede i ističu da resorno ministarstvo sa nivoa BiH nije uradilo ništa na jačanju kontrole za izvoz voća i povrća, niti ima nadležnost nad fitosanitarnom oblašću.

U Ministarstvu poljoprivrede naglašavaju da Vlada Srpske investira značajna sredstva u voćarski sektor, te da su od 2013. do 2017. godine voćarima uplaćena oko 22 miliona KM.

- Zahvaljujući tome, voćarska proizvodnja je podignuta na 102.000 tona ukupne vrijednosti 178 miliona KM. Zbog toga niko nema pravo, a posebno ne Ministarstvo spoljne trgovine BiH, da sebi pripisuje zasluge za izvoz voća u Rusiju - istakli su u Ministarstvu poljoprivrede. Dodaju da BiH ne bi imala pristup ruskoj trpezi da predsjednik RS Milorad Dodik nije obezbijedio izvozne kanale.

- Zajedničke institucije BiH trebalo bi da se više bave uređenjem spoljnotrgovinskog poslovanja, koje postaje limitirajući faktor za mnoge privredne subjekte, a posebno agrarni sektor - poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Sastanak sa voćarima

Komentarišući sastanak Mirka Šarovića sa voćarima u srijedu u Gradišci, u Ministarstvu poljoprivrede kažu da na njega uopšte nisu bili pozvani, čak ni obaviješteni, iako su uradili najveći dio posla da ponovo krene izvoz jabuka u Rusiju.

- Za sastanak smo čuli od izvoznika voća i povrća, a na dan sastanka, tek popodne, dobili smo obavještenje o sastanku od Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja i Ministarstva spoljne trgovine, koji su bili organizatori. Takav Šarovićev potez je nekorektan - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana