Počinje rekonstrukcija trećeg paviljona SC “Nikola Tesla”: Studentske sobe biće kao hotelske

Danijela Bajić
Počinje rekonstrukcija trećeg paviljona SC “Nikola Tesla”: Studentske sobe biće kao hotelske

BANjALUKA - Nova stolarija, namještaj, kartice umjesto ključeva i odvojena kupatila samo su dio onoga što će biti obuhvaćeno rekonstrukcijom trećeg paviljona Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci, a sve zahvaljujući donaciji Srbije.

Ovaj paviljon, koji su koristili vojnici još prije Otadžbinskog rata, nije taknut decenijama, zbog čega će milion evra za rekonstrukciju, koliko je obećao predsjednik Srbije Alekesandar Vučić prilikom nedavne posjete Banjaluci, i te kako dobro doći.

Direktor Studentskog centra “Nikola Tesla” Dragoslav Topić rekao je da projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju trećeg paviljona privode kraju, nakon čega će uslijediti tenderska procedura.

- Imajući u vidu da je riječ o velikom novcu, ne vjerujem da će tender biti okončan i radovi početi do kraja godine. Najvjerovatnije ćemo ići na otvorene međunarodne postupke koji znaju da traju i do četiri-pet mjeseci - kazao je Topić za “Glas Srpske”.

Dodao je da je, osim nove stolarije i namještaja, u planu kompletna rekonstrukcija hodnika, stubišta i soba, koje će imati posebna kupatila, što ranije nije bio slučaj.

- Pod ovom rekonstrukcijom podrazumijeva se i proširivanje čitaonice, koja se nalazi u prizemlju paviljona. Svakako ćemo raditi sanaciju i adaptaciju soba za studente sa posebnim potrebama - istakao je Topić.

Prema njegovim riječima, ide se na moderniji sistem sa video-nadzorom kompletnog objekta, dok će se za ulazak u sobu umjesto ključeva studenti koristiti kartice, kao što se to radi u hotelima, kako bi sve bilo pod kontrolom. Ovaj objekat, koji je pregazio zub vremena, veliku štetu pretrpio je  i u nevremenu prije četiri godine, kada je vjetar digao krov i kiša poplavila sobe.

- Te godine je popravljen krov i okrečene su sobe, čisto da se stvore uslovi za boravak studenta - kazao je Topić i dodao da u paviljonu ima mjesta za 350 do 400 studenata. 

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević kaže da će milion evra od Srbije mnogo pomoći u sanaciji trećeg paviljona, koji već godinama žele i planiraju da srede.

- Sanacijom trećeg paviljona dobićemo bolje uslove za smještaj naših studenata - kazao je Rajčević.

Potpredsjednik Unije studenata Republike Srpske Nikola Bojić rekao da će, između ostalog, rekonstrukcijom ovog paviljona biti povećan standard studenata kako u Banjaluci, tako u cijeloj Srpskoj. 

- Stanarima trećeg paviljona najviše smeta dotrajala stolarija, koja je šuplja, pa čim malo zahladi oni se smrzavaju - kazao je Bojić.

Cijene smještaja

Kad je u pitanju cijena smještaja u SC “Nikola Tesla” u novoj akademskoj godini, ministar Srđan Rajčević kaže da neće biti korekcije.

- S obzirom na to da Studentski centar u Banjaluci trpi znatne gubitke u poslovanju zbog situacije izazvane pandemijom i činjenice da su lica pozitivna na virus korona skoro tri mjeseca bila smještena u jednom od paviljona, nije realno da u ovom trenutku pričamo o smanjenju cijena smještaja. S druge strane, nema govora ni o povećanju cijena - kazao je Rajčević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana